Column

Weg met de zomerdip

25 mei 2018 Leestijd ± 2 minuten

Vorig jaar was er voor het eerst in jaren geen zomerdip in het aantal hypotheekaanvragen. Hoe zal dat dit jaar zijn?

Het leven van een professional in de hypotheekbusiness was tot voor een paar jaar geleden redelijk voorspelbaar. In januari en februari viel het aantal hypotheekaanvragen stil, na een spurt in december. Vanaf maart trok het aantal aanvragen weer aan, om in de zomer tussen juni en september weer te dalen. Lekker makkelijk, want je kon je jaartargets volgens dit patroon over de maanden verdelen. Maar we leven in een tijd dat alles verandert, ook deze voorspelbaarheid verdwijnt langzaam.

Er is een aantal oorzaken te bedenken voor seizoenspatronen. De piek in de laatste maanden van het jaar heeft bijvoorbeeld te maken met de fiscale regels, die het aantrekkelijk maakten om nog net binnen het jaar een hypotheek af te sluiten. De fiscale voordelen worden echter steeds minder, waardoor het minder uitmaakt wanneer je je hypotheek afsluit.

Er zijn meer redenen te bedenken voor het vlakker worden van de patronen. We zien bijvoorbeeld dat de terugval in januari en februari dit jaar is uitgebleven. De reden hiervoor zou best eens kunnen zijn dat de (groot)banken het jaar goed wilden aftrappen en met stunttarieven kwamen. Dit heeft voor een aanzuigende werking gezorgd van hypotheken. Het uitblijven van een eindejaarsrush zorgde er natuurlijk ook voor dat de terugval in de eerste maanden van het jaar minder groot is.

Niet alleen in de hypotheekbranche, maar over de gehele economie zien we de zomerdip minder diep worden. Kijk bijvoorbeeld naar de journalistiek, daar werd het einde van de komkommertijd al vijf jaar geleden aangekondigd. De reden: de mobiele telefoon. Het bezoek van een nieuwswebsite als Nu.nl zakte traditiegetrouw altijd in de zomer in, maar daar is een einde aangekomen dankzij het mobieltje. Je kunt nu ook op de camping naar nieuwssites surfen. Dat doen vakantiegangers dan ook massaal. Kijk maar eens om u heen deze zomer.

Behalve voor het consumeren van nieuws, kun je je mobiele telefoon op vakantie natuurlijk ook gebruiken voor andere zaken. Bijvoorbeeld lekker ontspannen rondstruinen op Funda, of online informatie opzoeken over je hypotheek. Je kunt zelfs vanaf je strandbed een afspraak maken met een adviseur. Het zal mij dus niets verbazen als die zomerdip ook dit jaar uitblijft. 

Menno Luiten
Menno Luiten