Cijfers & onderzoeken

Wat betekent het aanstaande ECB-besluit voor de hypotheekmarkt?

10 september 2019 Leestijd ± 2 minuten 698 views

De Amerikaanse centrale bank (FED) verlaagde vorige maand voor het eerst sinds 2008 de rente. De Europese Centrale Bank (ECB) doet in september waarschijnlijk hetzelfde. Historisch lage hypotheekrentes en negatieve spaarrentes lijken in aantocht. 4 vragen over de nieuwe maatregelen en de verwachte gevolgen voor de hypotheek- en kapitaalmarkt. 

Waarom verlaagt Amerika de rente?

President Trump vindt de verlaging van de Amerikaanse rente veel te mager. Hij hoopte op veel meer verlaging dan de 0,25 procentpunt die de FED aankondigde. Waarom? Een lage rente stimuleert de Amerikaanse economie die - mede dankzij de handelsoorlog met China - minder hard lijkt te groeien. Bovendien is Trump alert op het aankomende besluit van de ECB. Als deze volgende maand inderdaad ook een renteverlaging aankondigt, versterkt dit de handelspositie van de EU. 


Wat gaat de ECB volgende maand doen?

De depositorente van de ECB is met -0,4 procent nu al negatief. Dit betekent dat grote bedrijven en banken geld betalen over het geld dat ze in Frankfurt stallen. Om de financiële klappen op te vangen, bereiden consumentenbanken zich nu ook serieus voor om negatieve spaarrente in te voeren. De verwachting is dus dat Draghi die rente nog verder laat dalen. Daarnaast activeert Draghi ook mogelijk weer het schulden-opkoopprogramma. 


Wat zijn de gevolgen voor de kapitaalmarkt?

Ontwikkelingen op de kapitaalmarkt zijn natuurlijk afhankelijk van veel factoren. Toch zie je vaak dezelfde reactie als centrale banken de rentes verlagen. Zo stijgen de beurzen vaak. Aandelen worden immers aantrekkelijker ten opzichte van sparen. Bovendien worden bedrijven gestimuleerd om te investeren. Handelaren verwachten dat de winst van de bedrijven daardoor toeneemt. Ook de goudprijs gaat vaak omhoog. Op termijn zullen de consumenten merken dat de rente over hun spaargeld verder wegzakt. 


Wat zijn de gevolgen voor de hypotheekmarkt?

Sinds een paar weken zien we de ene na de andere hypotheekaanbieder de hypotheekrentes weer verlagen. Vooral de 20 en 30 jaar vast gaan nu stevig omlaag. Geldverstrekkers lijken zich voor te bereiden op het ECB-besluit in september. Banken in Europa krijgen immers steeds meer geld toe als ze geld lenen bij de centrale bank. Dat voordeel berekenen ze door aan de klant om zo hun concurrentiepositie te verbeteren. Renteverlagingen pakken op dat punt dus gunstig uit voor huizenzoekers, maar ook voor huizenbezitters. Die laatsten kunnen geld besparen door hun bestaande hypotheek over te sluiten. 


Analisten verwachten vuurwerk in september

Er is nog veel onduidelijk, maar één ding is zeker: de uitkomst van de vergadering van de ECB in september gaat gevolgen hebben voor de kapitaal- en hypotheekmarkt. Sommige analisten verwachten dat de aftredende president Draghi, de ECB met een big bang gaat verlaten. Een moment om zeker in de gaten te houden voor iedereen die actief is in de kapitaal- en hypotheekwereld.