In perspectief

Waar komt die hoge variabele rente vandaan?

08 april 2016 Leestijd ± 3 minuten

Vroeger was de variabele rente extreem laag. Tegenwoordig is hij nagenoeg gelijk aan die van 10 jaar vast. Hoe komt dat? En hoe gaan hypotheekadviseurs daarmee om?

De kapitaalmarktrente lijkt een grote rol in het geheel te hebben. Door de lage inflatieverwachtingen en het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) is de rente op de kapitaalmarkt gedaald over de afgelopen jaren. Maar de kapitaalmarktrente is voor een looptijd van één maand ‘slechts’ 1,3 procentpunt gedaald, terwijl dit 3 procentpunt is voor looptijden langer dan twee jaar.

Ook de hypotheekrente is omlaag gegaan, maar door de sterkere daling bij de langere looptijden lijkt het wellicht alsof de variabele hypotheekrente gestegen is. Bedroeg de variabele hypotheekrente in maart 2011 nog 3,38 procent; in diezelfde maand in 2016 was dat 2,17 procent. Voor een hypotheek met een looptijd van 20 jaar was dit in maart 2011 nog 5,62 procent en in maart 2016 was dat 2,87 procent.

Minimumprijs hypotheken
Op dit moment is de variabele rente 2 procent, waarmee die op dit moment zelfs hoger is dan die met een looptijd van 5 en 10 jaar (respectievelijk 1,78 en 1,98 procent). Dat komt mede doordat banken en andere geldverstrekkers nu een hogere risicoprijs meenemen bij het berekenen van de variabele rente. Daarbij kan de rente wat deze partijen betreft niet veel verder dalen: er moet een minimumprijs zijn waarvoor de hypotheek verstrekt wordt.

Vastzetten rente populair
Doordat de hypotheekrentes in het algemeen dalende zijn, wordt het voor de consument aantrekkelijker voor langere tijd een lening af te sluiten. Waar een aantal jaar geleden nog voor hypotheekrentes met een duur van 10 jaar gekozen werd, zetten klanten nu steeds vaker hun rente voor 20 jaar vast. En dat is logisch, want het kiezen voor een langere termijn is goedkoper geworden. Geldverstrekkers spelen immers graag op zeker door betrouwbare klanten te belonen met een lage rente.

Steeds vaker kiest de consument bij het afsluiten van een hypotheek ook voor een vaste rente, omdat hij de kans klein acht dat de rente nog verder zal dalen. Al werd dat vorig jaar ook gedacht. Consumenten die er wel vertrouwen in hebben dat de hypotheekrente verder zal dalen – ze zijn er nog, maar vormen wel de minderheid – kiezen voor een variabele rente. Voor een variabele rente wordt echter ook gekozen door klanten die niet 10 of 20 jaar vast willen zitten aan één bepaalde rentestand. De keuze voor een variabele of vaste rente is dus heel persoonlijk.

Gevolgen voor hypotheekadviseurs
Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de hypotheekadviseur? Die moet zich vooral afvragen of de variabele rente op dit moment wel de juiste keuze is. Als je 20 jaar lang voor bijna hetzelfde geld je hypotheekrente kunt vastzetten, waarom zou je dan voor een variabele rente kiezen?

Uiteindelijk zal de hoogte van de hypotheekrente wel weer stabiliseren. Al zal hij de komende jaren niet direct weer stijgen, dit is wel echt een dieptepunt. Een dieptepunt waar de consument de vruchten van plukt.