Cijfers & onderzoeken

VVD populairst bij KiesWijzerWonen van VBO Makelaar

03 maart 2017 Leestijd ± 2 minuten

Wie bij de verkiezingen op 15 maart de woningmarkt zwaar wil laten meewegen bij zijn keuze, kan de KiesWijzerWonen invullen van VBO Makelaar, de branchevereniging van makelaars en taxateurs. Bij een tussenstand op 1 maart scoort de VVD het best (35 procent) bij de 1400 deelnemers. Tweede en derde zijn respectievelijk de ChristenUnie (zeventien procent) en de PvdA (veertien procent). De deelnemers zijn het meest uitgesproken over de Starterslening, de overdrachtsbelasting, scheefwoners, bouwen in de natuur en een minister voor Wonen. Hans van den Heuvel van VBO Makelaar vertelt over de totstandkoming van de KiesWijzerWonen.

In 2016 ontwikkelde VBO Makelaar in aanloop naar de verkiezingen twee whitepapers voor politieke partijen, stakeholders en programmacommissies. Speerpunten van de paper voor de woningmarkt zijn de particuliere huurmarkt, de betaalbaarheid van de koopwoning en de duurzaamheid van het woningaanbod. Van den Heuvel: “Wonen is voor iedereen van belang, je besteedt er een groot deel van je inkomen aan. Daarom wilden we voor de verkiezingen inzichtelijk maken wat de partijen willen doen.” Alle partijen die nu vertegenwoordigd zijn in de Tweede Kamer werd input gevraagd voor de zestien stellingen uit de KiesWijzerWonen. Van hen hebben er acht gereageerd.

De belangrijkste onderwerpen
Van de deelnemers vindt 76 procent dat de Starterslening een landelijke voorziening moet worden. De VVD, CDA en SP zijn het eens met deze stelling. De overdrachtsbelasting afschaffen wil 73 procent van de deelnemers. Dit verlaagt de additionele kosten voor de koper. Uit beantwoording van de stellingen en de toelichting van partijen blijkt dat voor een groot aantal kiezers én de politieke partijen vergroting van het midden huursegment een belangrijk issue is. Ook over nieuwbouw in de natuur zijn de kiezers zeer uitgesproken (74 procent); er mag geen natuur worden opgeofferd voor nieuwbouw. 78 procent van de deelnemers kiest voor het behoud van een minister voor Wonen.

KieswijzerWonen
De KiesWijzerWonen kan worden ingevuld van 6 februari 2017 tot en met 15 maart 2017. De deelnemende partijen zijn: VVD, CDA, PvdA, D66, ChristenUnie, SGP, SP en 50PLUS. Zij hebben zestien stellingen beantwoord en toegelicht. VBO Makelaar telt ruim 1100 leden. Dit zijn makelaars in consumentenwoningen (koop en huur), agrarisch vastgoed en bedrijfsmatig vastgoed en taxateurs. Kijk op www.kieswijzerwonen.nl.