Vernieuwde Figlo Hypotheken biedt adviseurs sneller cijfers en inzicht

13 januari 2018 Leestijd ± 3minuten
Vernieuwde Figlo Hypotheken biedt adviseurs sneller cijfers en inzicht

Deze maand komt Figlo met een verbeterde versie van de vorig jaar uitgebrachte adviesapplicatie Figlo Hypotheken. Snellere risico-inventarisaties en tekort-berekeningen voor de hypotheekadviseur moeten er volgens Marcel Slokkers van Figlo voor zorgen dat het advieswerk voor de hypotheekspecialisten verder wordt gestroomlijnd.

Figlo biedt al sinds haar oprichting in 1996 (destijds onder de naam Infa) financieel adviesapplicaties  in de meest brede zin van het woord aan. In 2010 werd de Figlo Advisor geïntroduceerd. Deze volledige cloud based applicatie kan zowel voor financiële planning als voor hypotheekadvies gebruikt worden. In 2017 is er toch weer voor een specifieke voorkant voor hypotheekadviseurs gekozen. “Een manier om deze specifieke groep adviseurs nog beter van dienst te zijn”, aldus Marcel Slokkers, Product Director EMEA van Figlo, dat in 2014 werd overgenomen door het Amerikaanse Advicent Solutions.

Ook onder Amerikaanse vleugels blijft Figlo zich focussen op datgene waar het bedrijf sterk in is: het bieden van inzicht in de financiële situatie. “Het kunnen doorrekenen van scenario’s is en blijft onze kracht, dat blijven we ook doen met de nieuwe versie van Figlo Hypotheken”, plaatst Slokkers de nieuwste release binnen de bedrijfsfilosofie. In deze versie zijn verschillende zaken verbeterd. “De meest interessante wijziging is het feit dat alle scenario’s direct  op één pagina doorberekend worden en daardoor sneller inzichtelijk worden voor de hypotheekadviseur.”

Bepaalde life events, zoals overlijden, arbeidsongeschiktheid of pensionering, kunnen de financiële zelfredzaamheid van hypotheekbezitters immers flink aantasten. Slokkers: “De nieuwste Figlo Hypotheken toont daarom voor al deze scenario’s direct de LTI (Loan-To-Income, red.), als indicatie voor de betaalbaarheid.” Ook wordt het eventuele extra inkomen dat nodig is direct getoond. “De hypotheekadviseur ziet op deze manier meteen hoeveel de klant tekortkomt om aan diens hypotheekverplichtingen te kunnen blijven voldoen.”

Vertrekpunt
Naast het snelle inzicht in de risico’s, is de berekening van het extra benodigde inkomen een voornaam aspect van de nieuwste uitgave. Slokkers: “Hierover hebben we wel contact met de Autoriteit Financiële Markten (AFM, red.) gehad, want dankzij, of misschien ondanks, onze nauwkeurige berekeningen, is het de adviseur die uiteindelijk achter de knoppen zit. Het is dus geen robo-advies, maar omdat de hypotheekadviseur zelf nog maar weinig gegevens hoeft in te voeren, besloten we allereerst hierover met de AFM in gesprek te gaan.”

Met als conclusie dat het resultaat van de risico-inventarisatie meer als een goede start voor het klantgesprek kan dienen. Slokkers: “Je weet immers niet of alle informatie volledig is.” Vandaar dat de hypotheekadviseur in de nieuwe Figlo Hypotheken in staat is om eenvoudig de  gegevens en uitgangspunten aan te passen, wanneer diegene denkt dat de opgehaalde data niet helemaal klopt.”

Stroomlijnen
Met de nieuwe versie hoopt Figlo de gebaande adviespaden vanuit de hypotheekadviseur richting de klant verder te stroomlijnen. Slokkers: “Het inventariseren van de benodigde gegevens is één van de meest tijdrovende werkzaamheden van hypotheekadviseurs. Door het nieuwe LTI-overzicht en ons systeem met andere systemen te koppelen, hopen we dat dit inventariseren een stuk eenvoudiger gaat, waardoor de adviseur minder lang bezig is.” Waar de klant op zijn beurt weer van profiteert, doordat het advies beter aansluit bij de persoonlijke situatie.


Lees ook
De hypotheekmarkt in 2018 volgens Carlo van Kemenade (Obvion)
Opinie

De hypotheekmarkt in 2018 volgens Carlo van Kemenade (Obvion)

De redactie van Kop-Munt vraagt een aantal bekende personen uit de hypotheekwereld om hun vooruitblik te geven op de ontwikkelingen in 2018. Carlo van Kemenade, sinds 1 januari de nieuwe directievoorzitter van Obvion, geeft zijn visie op het aankomende jaar.

Simpel Overstap Hypotheek: tot en met 90% marktwaarde geen taxatierapport

Simpel Overstap Hypotheek: tot en met 90% marktwaarde geen taxatierapport

Twee maanden geleden berichtten we al over de eerste Simpel Overstap Hypotheek, geïntroduceerd door MUNT Hypotheken, die het voor de consument een stuk eenvoudiger maakt om van hypotheekaanbieder te wisselen. Nu maakt MUNT Hypotheken bekend dat deze hypotheekvorm verder wordt uitgebreid, zodat tot en met 90% van de marktwaarde een modeltaxatie van Calcasa volstaat.

Alle hypotheken naast elkaar in de hypotheekvergelijker van Adviesbox

Alle hypotheken naast elkaar in de hypotheekvergelijker van Adviesbox

Om te beoordelen wat de meest gunstige hypotheek is voor de klant is de laagste aanvangsrente niet het belangrijkste criterium. Beter is het om te kijken naar de maandlasten bij aanvang en de totale netto kosten over de looptijd, waarbij je rekening houdt met het verloop van de rente gedurende de hele looptijd van de hypotheek. Daardoor kun je ook aspecten als automatische rentedaling en rentemiddeling meenemen. Ook de nieuwe versie van Adviesbox speelt daarop in met de hypotheekvergelijker. Die toetst alle hypotheeklabels over de gehele looptijd op rente, voorwaarden en maximale verstrekking.

De hypotheekmarkt in 2018 volgens Tim Rijvers (DAK)
Opinie

De hypotheekmarkt in 2018 volgens Tim Rijvers (DAK)

De redactie van Kop-Munt vraagt een aantal bekende personen uit de hypotheekwereld om hun vooruitblik te geven op de ontwikkelingen in 2018. Tim Rijvers, algemeen directeur van intermediairscollectief DAK, geeft zijn visie op het aankomende jaar.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.