Verbouwing of verhuizen, that’s the question

01 februari 2019 Leestijd ± 3minuten
Verbouwing of verhuizen, that’s the question

We kiezen er steeds vaker voor om te verbouwen in plaats van te verhuizen. Maar verbouwingen kunnen faliekant misgaan. Een bouwproject wordt gemakkelijk een soort Noord-Zuidlijn: duurder dan gepland en veel te laat klaar. 

Ik kijk iedere keer met verbazing naar Help, mijn man is klusser!. Daarin zien we mensen die al jaren buiten moeten douchen omdat manlief al die tijd met de verbouwing van de badkamer bezig is, maar nog geen meter verder is gekomen. Kortom, zo moet het niet. Daar kan je als adviseur een belangrijke rol spelen. De klant meenemen in de verbouwplannen en wijzen op de risico’s. 

Allereerst is een klant zich vaak minder bewust van de vraag of de verbouwing daadwerkelijk waarde toevoegt. Een nieuwe keuken of badkamer kan wel 30.000 euro kosten, maar het blijft een kwestie van smaak. Daarom voegt een dergelijke verbouwing maar beperkt waarde toe. Daarentegen is een verruiming van een huis, bijvoorbeeld een aanbouw of extra slaapkamer daadwerkelijk waardetoevoegend. Ook een verhoging van het energielabel vergroot de waarde van de woning. Om inzicht te krijgen in de waardevermeerdering van een geplande verbouwing kan de klant natuurlijk advies vragen bij een taxateur. Maar vaak weet de adviseur ook wat interessant is en wat niet.

Ten tweede is het belangrijk dat de klant bewust is van het budget en vooral in control blijft over het budget. Niets is zo erg als platzak zijn, terwijl de verbouwing nog niet af is. Of een verbouwing die duurder uitvalt dan begroot. Het klinkt misschien als een open deur, maar we zien op televisie dit soort voorbeelden regelmatig voorkomen. Het is een valkuil van de mens om kosten lager in te schatten dan realistisch is of geen rekening te houden met tegenvallers als het weer, ziekte van een aannemer of onaangename verrassingen. Voor de adviseur ligt daar een kans door de klant van dit soort valkuilen bewust te maken en door hem op verschillende mogelijkheden te wijzen.

Tot slot is er de vraag voor de huiseigenaar die wil verbouwen: doe je het zelf of besteed je het uit? Vaak wordt er te gemakkelijk gedacht over een verbouwing. Dat kan tot grote problemen lijden, zowel financieel als psychisch. Natuurlijk zijn er mensen die prima zelf kunnen verbouwen, maar ik denk dat die in de minderheid zijn. Daarom kan een aannemer vaak de oplossing zijn, hoewel die ook niet altijd makkelijk te managen is. 

De Consumentenbond heeft een aantal adviezen voor het vinden van een aannemer op een rij gezet. Adviseer je klant bijvoorbeeld om een aannemer in de arm te nemen die is aangesloten bij een branchevereniging. Hierdoor heeft hij garanties in geval van geschillen of faillissement van de aannemer. Het inhuren van losse freelancers is doorgaans niet aan te raden. Voor hij het weet heeft de huiseigenaar de verkeerde persoon gekozen en wordt de keuken schots en scheef gestuukt. Want ook voor verbouwen geldt: if you pay peanuts, you get monkeys.


Lees ook
Carla Muters (NHG): volop door met innoveren met duurzaamheid, inkomen en senioren

Carla Muters (NHG): volop door met innoveren met duurzaamheid, inkomen en senioren

NHG heeft sinds een paar jaar een voortrekkersrol in de hypotheekmarkt. Met een nieuwe regeling voor senioren en de Inkomensverklaring Ondernemer bracht het in 2018 enkele grote innovaties. Daarvoor werd NHG door de Hypotheekshop begin dit jaar uitgeroepen tot de meest innovatieve partij in de markt. Bestuurder Carla Muters wil in 2019 doorgaan met innoveren. In een interview vertelt Muters over vier onderwerpen waar NHG zich op wil richten.

Praktijkcijfers: Hogere hypotheekschuld huishoudens?
Cijfers & onderzoeken

Praktijkcijfers: Hogere hypotheekschuld huishoudens?

De hypotheekmarkt heeft een bewogen jaar achter de rug en dat is terug te zien in de cijfers van het CBS. De uitstaande hypotheekschuld van Nederlandse huishoudens is in het derde kwartaal gestegen tot 702 miljard euro. Hoewel de stijging absoluut gezien fors lijkt, valt het relatief misschien wel mee.

No-deal: gaat het gebeuren?

No-deal: gaat het gebeuren?

Het Britse parlement schoot deze week in overgrote meerderheid de Brexit-deal met de EU af. De angst voor een no-deal Brexit stijgt. Angst en onzekerheid zijn nooit goed.  

Bewegingsvrijheid voor de senioren

Bewegingsvrijheid voor de senioren

Senioren slaan hun slag op de woningmarkt. Ze profiteren van de prijsstijging van hun woning en maken de overwaarde te gelde. Dat bleek vorige week uit cijfers van HDN. Ouderen willen graag in een kleiner huis wonen en nemen bij de verhuizing gemiddeld 50 procent overwaarde mee. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.