Trends

Traditionele hypotheekverstrekker verliest marktaandeel

12 maart 2016 Leestijd ± 1 minuut

Grootbanken staan onder druk en nieuwe partijen winnen terrein op de hypotheekmarkt. Uit nieuwe omzetcijfers blijkt dat het gezamenlijke marktaandeel van Rabobank, ABN Amro en ING Groep in 2016 voor het eerst onder de 50 procent is gedoken.

Om precies te zijn dook het gezamenlijke marktaandeel van de top-drie grootbanken in het derde kwartaal van 2015 voor het eerst onder de vijftig procent. In het vierde kwartaal zette deze trend zich door en daalde het aandeel verder naar 48 procent van de markt. Dit is duidelijk geworden in de meest recente Hypotheekupdate van IG&H Consulting.

Precies tegengesteld aan deze beweging is de stijging van het marktaandeel van verzekeraars en pensioenfondsen. Hun aandeel steeg vorig jaar met 10 procent tot 36 procent. Regiepartijen, die hypotheken structureren voor met name pensioenfondsen, zijn onderdeel van deze groep. MUNT Hypotheken behoorde de afgelopen kwartalen steevast tot de grootste stijgers onder de regiepartijen. Deze groep hypotheekaanbieders ontwikkelt zich snel en zal in 2016 naar verwachting een nog groter marktaandeel behalen als gevolg van nieuwe toetreders en toegenomen mandaten bij al actieve regiepartijen.