In perspectief

Stijging of daling hypotheekrente: hoe kan dat?

21 oktober 2016 Leestijd ± 2 minuten

Oh, die rente! Hij bleef maar dalen en dalen. Af en toe zien we een kleine stijging, zoals afgelopen week. We zoomen in op de hypotheekrente. Hoe komt die tot stand? Wat zijn de belangrijkste factoren voor een stijging of daling?

De grootste factor voor een verandering in de hypotheekrente is de kapitaalmarktrente. Op de kapitaalmarkt worden langlopende kredieten verhandeld, zoals aandelen en staatsobligaties. Hoe minder inflatie, hoe meer er verhandeld wordt. En doordat het aanbod stijgt, daalt de rente. Kortom, hoe minder inflatie, hoe lager de kapitaalmarktrente en doorgaans dus ook de hypotheekrente. De hoogte van de kapitaalmarktrente is wel afhankelijk van de looptijd. Zo staan momenteel de rentes tot zeven jaar negatief voor landen als Nederland en Duitsland. Wat op dit moment nog meer speelt, zijn de brexit en het huidige ECB-beleid. Die zorgen voor onzekerheid. En dat zorgt ervoor dat de kapitaalrente bewegelijker wordt.

Het huidige ECB-beleid zorgt ervoor dat geld wegzetten bij de ECB voor banken niet aantrekkelijk is: de zogeheten depositorente die banken hiervoor krijgen is -0,4%. Banken betalen nu dus voor een soort spaarrekening bij de ECB.

Deze week zijn er al enkele verhogingen van de hypotheekrente geweest. Deze volgden op een stijging van de kapitaalmarktrente. Wat precies de oorzaak daarvan was? In elk geval het rentebesluit van de ECB. Elke zes weken wordt die opnieuw bepaald. En dat zorgt nu eenmaal altijd voor wat spanning.

 

*In de getoonde grafiek wordt een 7-jaars kapitaalmarktrente afgezet tegen een 10-jaars hypotheekrente omdat een hypotheek met 10 jaar rvp gemiddeld 7 jaar loopt.