Cijfers & onderzoeken

Stijgende rente zorgt niet voor minder vraag naar woningen

21 februari 2018 Leestijd ± 1 minuut

Als de hypotheekrente stijgt, heeft dit nauwelijks gevolgen voor de woningmarkt. Dat concluderen onderzoekers van de Amsterdam School of Real Estate. Dat is verrassend, omdat een lage rentestand wel een grote invloed heeft op de woningmarkt. Want, hoe lager de rente, hoe meer mensen kunnen lenen voor een huis. De huidige lage rente was de afgelopen jaren voor veel mensen een reden om een huis te kopen.

Een hogere rente zorgt ervoor dat je minder kunt lenen. Je zou dus verwachten dat de vraag naar woningen daalt als de rente stijgt. Volgens de onderzoekers is dit nu niet het geval. Ze gaan ervan uit dat de inkomens de komende jaren stijgen, zodat hogere maandlasten geen probleem zijn.
Daarnaast is huren erg duur, waardoor mensen bij een stijgende rente niet snel voor een huurhuis zullen kiezen. Zelfs met een hogere rente betaal je nog minder voor je huis dan wanneer je zou huren. Ten slotte hoeven huizenbezitters niet bang te zijn dat hun woning onder water komt te staan als de rente stijgt. De onderzoekers denken dat een verhoging van de hypotheekrente met 1 procent leidt tot een minder harde stijging van de woningprijzen met 6 procent. De toekomst zal uitwijzen of ze gelijk hebben. 

Het hele rapport is hier te lezen.