Cijfers & onderzoeken

Starters stuwen marktaandeel verzekeraars in hypotheekmarkt

31 augustus 2017 Leestijd ± 2 minuten

Verzekeraars hebben in het tweede kwartaal van 2017 bijna drie procent meer marktaandeel veroverd van de Nederlandse hypotheekmarkt ten opzichte van een kwartaal geleden. Dit wordt met name veroorzaakt door het afsluiten van hypotheken aan starters. Het marktaandeel van de top-3 bankholdings is het afgelopen kwartaal juist met ruim twee procent gedaald naar 50 procent. Dit blijkt uit de Hypotheekupdate van IG&H Consulting & Interim over het tweede kwartaal van 2017.

Verzekeraars, zoals Achmea en Aegon, winnen met een aandeel van ruim 14 procent terrein op de hypotheekmarkt. Ze hebben de vraag flink zien toenemen in het afgelopen kwartaal. Dit is ten koste gegaan van het marktaandeel van de top-3 banken.

“De Hypotheekupdate illustreert de veranderde concurrentieverhoudingen op de hypotheekmarkt. Verzekeraars wisten dit kwartaal ruim vijf procent meer marktaandeel bij starters te behalen dan in het eerste kwartaal, een opvallende toename. Langlopende rentes zijn over het algemeen lager bij de verzekeraars, waardoor klanten meer kunnen lenen. Dit maakt dat verzekeraars interessante partijen kunnen zijn voor starters”, zegt Joppe Smit, Senior Manager Banking bij IG&H Consulting & Interim.

Banken minder populair
Het marktaandeel van de banken bij starters daalde het afgelopen kwartaal met vijf procent naar 55 procent. Ook onder de doorstromers hebben de banken aandeel verloren. Ten opzichte van een kwartaal geleden daalden de cijfers met vier procent en hebben banken nog zo’n 60 procent marktaandeel in handen. 

Omzet groeit harder dan aantal hypotheken
De totale hypotheekomzet bedroeg het tweede kwartaal van 2017 €23,7 miljard euro. Deze kwartaalomzet is voor 57 procent afkomstig van doorstromers, 24 procent van starters en 19 procent van oversluiters. Ten opzichte van een jaar eerder laten alle typen wederom een groei zien in zowel omzet als aantallen, maar met name de doorstromersmarkt groeit hard. “Opvallend is dat bij alle typen de omzet harder groeit dan de aantallen, wat wordt verklaard door de sterke stijging van de gemiddelde hypotheeksom voor de hele markt”, zegt Smit. Het totale hypotheekvolume van starters steeg met 11 procent naar €5,7 miljard, het totale hypotheekvolume van doorstromers kwam uit op €13,4 miljard, een stijging van bijna 35 procent ten opzichte van een jaar geleden. De oversluiters zijn dit jaar goed voor 4,6 miljard euro.