“Run op hypotheken met rentevaste periodes van 30 jaar? Welnee”

25 juli 2016 Leestijd ± 2minuten
“Run op hypotheken met rentevaste periodes van 30 jaar? Welnee”

Vorige week kopte de Telegraaf het volgende: “Huizenkoper legt lage rente voor 30 jaar vast”. Volgens Oscar Noorlag, adviseur bij Van Bruggen Adviesgroep, is er echter niet bepaald sprake van een enorme piek. In de cijfers van de adviesgroep is wel te zien dat het aantal hypotheken met 10 jaar rentevasteperiode (rvp) omlaag is gegaan en die met 20 en 30 jaar iets zijn gestegen.

De lichte stijging van het aantal hypotheken met een langere rvp komt grotendeels door de (aantrekkelijke) lage rentes. Maar de hoogte van deze rentes zegt echter niet alles. Het marktgemiddelde van de hypotheken met een rvp van 30 jaar ligt namelijk maar op 5,1 procent. Bij Van Bruggen Adviesgroep ligt dit percentage met 6,6 procent iets hoger, maar het verschil is volgens Oscar Noorlag niet significant.

Lang is de norm
Hoewel er geen siginificante stijging is te zien in de cijfers van de Van Bruggen Adviesgroep, zijn hypotheken met lange rentevasteperiodes doorgaans wel de norm. Maar het gaat dan niet zozeer over hypotheken waarbij de rente vaststaat voor 30 jaar, maar meer over 20 of korter. Uit de cijfers van de Van Bruggen Adviesgroep blijkt dat ruim 40 procent van de hypotheeknemers voor tien jaar kiest en nog eens 40 procent voor 20 jaar. De hypotheek met een rentevasteperiode van tien jaar is dus nog steeds verreweg de meest populaire variant.

Belangrijkste trend is al oud
Volgens Noorlag is de belangrijkste trend in hypotheken al geweest. Namelijk in 2015, toen de hypotheek met een rentevasteperiode van 20 jaar in opmars was. “Door de historisch lage rentes gingen mensen ineens voor een langere termijn hun rente vastzetten,” aldus Noorlag. Volgens hem is de variant van 30 jaar niet heel populair omdat er in die tijd veel kan veranderen. “En je weet maar nooit of je je hypotheek mee mag verhuizen, want misschien voldoe je niet aan de acceptatiecriteria. Ook moet je er rekening mee houden dat als je je hypotheek openbreekt, bijvoorbeeld als de rente toch nog verder daalt, je een forse boete moet betalen. Daar zit niemand op te wachten."

Tot slot: bij de meest afgesloten hypotheekvorm, de annuïteitenhypotheek, is al een groot bedrag van de hypotheek na 20 jaar afgelost waardoor een rentestijging na 20 jaar minder effect heeft. Voor veel consumenten weegt dit niet op tegen de hogere rente van ongeveer een half procent die ze moeten betalen bij 30 jaar in vergelijking met 20 jaar.


Lees ook
Wordt NHG te duur?

Wordt NHG te duur?

Steeds minder mensen kopen een huis met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Nog maar 69 procent van de huizen die binnen de kostengrens vallen voor een NHG-hypotheek worden gekocht met NHG, tegenover 88 procent in 2012. Dat meldt de stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW). Recent gaf de Vereniging Eigen Huis aan dat zij de huidige NHG-premie/borgtochtprovisie van 1 procent van het hypotheekbedrag te hoog vindt. Wat vindt de markt? We vroegen het André van Luijk van Woonvisie Hypotheken en Martin Hagedoorn van CMIS Franchise.

Dagboek van Rob van der Laan (senior adviseur De Hypotheker)

Dagboek van Rob van der Laan (senior adviseur De Hypotheker)

Maandag, 9.00. De telefoon gaat. Een adviseur belt me om even “te klankborden”. Zijn aanvraag is net afgewezen. Wat vind ik daar nou van? Ik probeer me de situatie zo goed mogelijk in te beelden en doe mijn best om te luisteren, door te vragen en mee te denken. Soms is hardop meedenken genoeg om de adviseur weer verder te helpen, weet ik.

De opvallendste verschillen tussen de internationale hypotheekmarkten
Over de grens

De opvallendste verschillen tussen de internationale hypotheekmarkten

De afgelopen maanden namen we de hypotheekmarkten in verschillende landen onder de loep. Wat waren de opmerkelijkste verschillen? In dit artikel zetten we de meest bijzondere zaken op een rijtje.

‘Lagere toetsrente bij afwachtende starter’
Opinie

‘Lagere toetsrente bij afwachtende starter’

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.