Column

Een echtscheiding, daar praat je niet over

09 februari 2018 Leestijd ± 2 minuten

Je wilt er niet bij stilstaan als je trouwt, maar de kans dat je gaat scheiden is groot. Bijna vier op de tien huwelijken gaan mis. Vreemd dat er zo weinig aandacht aan wordt besteed in een hypotheekadviesgesprek.
 

We zijn het nu bijna alweer vergeten, maar nog niet zo heel lang geleden had je een groot probleem als je in scheiding lag en je was samen in bezit van een koopwoning. Dat betekende namelijk verkopen met verlies. In de eerste helft van 2012 werden op deze manier ruim 1.500 huizen gedwongen met verlies verkocht. In 60 procent van de gevallen was een echtscheiding de onderliggende oorzaak.

Momenteel hebben woningen in veel gevallen overwaarde. Niets meer aan de hand, zou je denken. Toch wel. Een echtscheiding zadelt ook in deze topmarkt de huizenbezitter met een groot probleem op. Als je uit elkaar gaat, kun je vaak de lasten van het huis niet in je eentje dragen. Dat betekent dus verkopen en zelf op zoek gaan naar een kleinere, betaalbaardere woning. Dat eerste is in deze markt geen probleem, dat tweede wel. Je kunt op dit moment nauwelijks meer alleen een huis kopen. En huren dan? Ook dat is een probleem, want de huren op de vrije markt zijn hoog. 

Kortom, een echtscheiding is een scenario waar het intermediair een huizenkopend stel op moet wijzen. Net zoals je de mogelijkheid van arbeidsongeschiktheid en overlijden ter sprake brengt in het adviesgesprek. Toch gebeurt dit minder. Logisch, want echtscheiding is een onderwerp dat de sfeer tijdens zo’n gesprek flink verpest. Een verliefd stelletje dat bij jou komt voor financiering van hun liefdesnestje, wil het hebben over leuke dingen. Het gesprek gaat over kinderkamers, uitbreiding van de zolder met een dakkapelletje en een financiering die ruimte openlaat voor lange vakanties. Daar kom je niet snel tussendoor met de vraag: “En wat als jullie uit elkaar gaan? Heb je daarover nagedacht?” Nee, daar wil het stel niet over nadenken, want zij zijn echt van plan om voor altijd samen te blijven. Toch zou het moeten. Net als dat je nadenkt over overlijden en arbeidsongeschiktheid. Twee zaken waarvan de kans dat het de huizenkoper overkomt kleiner is dan de kans dat hij of zij gaat scheiden. Overigens vreemd dat we er nog geen product voor hebben. Tijd voor een verzekering die een kapitaal uitkeert bij echtscheiding?


Menno Luiten, commercieel directeur MUNT Hypotheken