Meer muntstukken

MUNT ziet marktaandeel flink stijgen

05 februari 2018 Leestijd ± 1 minuut

MUNT Hypotheken was in het vierde kwartaal van 2017 de grootste stijger op de hypotheekmarkt. Dat blijkt uit de Hypotheekupdate van IG&H. MUNT zag zijn marktaandeel in deze periode met 1,4 procent toenemen. Dat resulteert in een zevende plek op de Nederlandse hypotheekmarkt. De grootbanken hebben nog altijd het grootste deel van de hypotheekmarkt in handen. Rabobank, ING en ABN Amro hebben samen een marktaandeel van 63 procent. Dat is een flinke stijging ten opzichte van het marktaandeel van 55 procent dat de grootbanken in het derde kwartaal hadden. 

Na MUNT zijn Argenta en ING Bank (beide +1 procent) de andere grote stijgers van het vierde kwartaal van 2017. Grootste daler is Obvion met 1,89 procent. AEGON zag zijn marktaandeel met ruim 1,5 procent dalen in deze periode.

Groei hypotheekomzet versnelt
Het aantal verstrekte hypotheken nam toe met 13 procent, terwijl ook de gemiddelde hypotheeksom steeg. Dit resulteerde in een groei van de hypotheekomzet van 16 procent tot 29 miljard euro. Hierbij is de markt bijna weer terug op het niveau van 2007.  Het aantal afgesloten hypotheken bedroeg 99.000, dat is het hoogste aantal sinds 2008. De gemiddelde hypotheeksom kwam uit op 294.000 euro.