Cijfers & onderzoeken

MUNT Hypotheken wint 'MWM2 Social Reputatie Index 2017'

04 september 2017 Leestijd ± 3 minuten

MUNT Hypotheken heeft onder hypotheekverstrekkers de beste reputatie op sociale media. MUNT Hypotheken is daarmee de winnaar geworden van de ‘MWM2 Social Reputatie Index 2017’, een uniek, onafhankelijk en gevalideerd onderzoeksmodel waarmee marktonderzoeksbureau MWM2 over een periode van een jaar de impact van relevante berichtgeving op sociale media op de reputatie van merken meet.

De ‘MWM2 Social Reputatie Index Award’ is een jaarlijks onderzoek naar de online reputatie van grootste of belangrijkste aanbieders binnen een specifieke branche. De ‘MWM2 Social Reputatie Index’ is een schaal die varieert van een score van -100 (negatieve sociale reputatie) tot +100 (positieve sociale reputatie) en wordt bepaald door het sentiment van de berichtgeving op sociale media te meten, maal de factoren volume en bereik. Berichten op belangrijke fora of sociale media met een groot bereik krijgen een grotere wegingsfactor dan berichten met een gering bereik. In het onderzoek zijn vijf belangrijke Nederlandse hypotheekverstrekkers (te weten: Rabobank, ABN AMRO, ING, Aegon en MUNT Hypotheken) meegenomen.

Positieve berichtgeving over de lage rente en gunstige voorwaarden
Met een score van +27,5 komt MUNT Hypotheken als winnaar uit de bus, gevolgd door Aegon en ING met een respectievelijke score van +14,5 en +13,5. “De positieve score van MUNT wordt voornamelijk bepaald door de positieve berichtgeving over de lage rente en gunstige voorwaarden van MUNT Hypotheken”, aldus Aniek Schmal van MWM2. Ook de snelle afhandeling van de hypotheekaanvragen wordt bij MUNT Hypotheken geroemd. “MUNT Hypotheken scoort wel lager op volume dan haar concurrenten, maar wordt wel veel genoemd op belangrijke en invloedrijke fora zoals ‘Tweakers’ en het ‘Hypotheken Forum’. Daarbij zijn maar liefst 84 procent van de berichten over MUNT Hypotheken positief.”

Stimulans om het nog beter te doen
Menno Luiten, Commercieel Directeur van MUNT Hypotheken, is “ongelofelijk blij” met het winnen van de MWM2 Social Reputatie Index Award: “Met MUNT Hypotheken kiezen we er bewust voor om consumenten samen met onafhankelijke hypotheekadviseurs aan een perfect passende hypotheek te helpen. Onze klanten proberen we daarbij steeds beter en sneller van dienst te zijn. Sociale media zijn daarbij een belangrijk instrument, naast ons online klantportal en het Kop-Munt platform waarin we achtergronden en verdiepingen van het hypotheeknieuws geven. Voor de markt blijkt dat inmiddels een niet meer weg te denken bron van informatie te zijn. Alles bij elkaar heeft dit onze sociale reputatie blijkbaar zo goed gemaakt, dat wij als winnaar uit de bus zijn gekomen. Dit stimuleert ons om het nog beter te doen.”

Resultaten andere hypotheekverstrekkers
Na de score van +27,5 van MUNT Hypotheken, volgt Aegon op een tweede plaats met +14,5. “Aegon kent een overall negatief sentiment van 42 procent ten opzichte van 27 procent positief. De positieve berichtgeving is echter met name te vinden op invloedrijke en veel gelezen fora en reviewsites”, aldus Schmal.

ING, ABN AMRO en Rabobank worden het vaakst besproken op sociale media. De berichtgeving over Rabobank en ABN AMRO is echter overwegend negatief op de belangrijke fora en reviewsites, waardoor beide hypotheekverstrekkers een score behalen van -7,7 (Rabobank) en -16,8 (ABN AMRO). “Op sociale media worden beide hypotheekverstrekkers vooral negatief beoordeeld op onderwerpen als de rente en de hypotheekvoorwaarden. Rabobank wordt wel positief beoordeeld op de snelle afhandeling van de hypotheekaanvraag, terwijl ABN AMRO goed beoordeeld werd op de kosten van een adviesgesprek”, aldus Schmal.