MUNT Hypotheken introduceert eerste overstaphypotheek

14 november 2017 Leestijd ± 3minuten
MUNT Hypotheken introduceert eerste overstaphypotheek

MUNT Hypotheken lanceert per direct de eerste overstaphypotheek van Nederland, de MUNT Simpel Overstap Hypotheek. Deze service maakt het mogelijk om gemakkelijk over te stappen van hypotheekaanbieder. Honderdduizenden hypotheekklanten betalen te veel voor hun hypotheek, zo bleek vorige week uit onderzoek van de Nationale Hypotheekbond. De complexiteit van de wet- en regelgeving en de veelvoud aan gevraagde documenten bij het overstappen, zorgen ervoor dat veel hypotheekeigenaren vastzitten bij hun huidige hypotheekaanbieder.

“Overstappen kost veel tijd en is stressvol”, aldus Menno Luiten van MUNT Hypotheken. “In de praktijk blijkt dan ook dat de meerderheid van de bestaande hypotheekklanten het verlengingsvoorstel van de huidige aanbieder accepteert zonder naar alternatieven te kijken. Het mag niet zo zijn dat hypotheekaanbieders onevenredig veel geld verdienen aan hun klanten, omdat overstappen lastig is en ze dus ‘vastzitten’ in hun hypotheek. Om die reden introduceren we een overstaphypotheek waarmee je eenvoudig kunt overstappen.”

Voordelig verlengingsvoorstel vaak wassen neus
In 2016 was het totale hypotheekvolume van Nederland ruim 664,4 miljard euro, waarvan jaarlijks ongeveer 10 procent wordt geherfinancierd. Hiervan meldt slechts 40 procent zich bij een hypotheekadviseur om over te stappen, 60 procent gaat akkoord met het voorstel van de huidige aanbieder. Het merendeel van de huizenbezitters accepteert dus het verlengingsvoorstel van hun huidige hypotheekaanbieder. “Dat lijkt al snel voordelig, met name omdat de rente die de klant in de huidige markt aangeboden krijgt, sowieso fors lager is dan de rente die hij nu betaalt”, aldus Luiten.

Uit het onderzoek van de Nationale Hypotheekbond blijkt echter dat door verschillende oorzaken al snel een half procentpunt te veel aan rente wordt betaald bij het accepteren van het verlengingsvoorstel van de huidige hypotheekaanbieder. Bij een hypotheeksom van 200.000 euro kan dit bij een looptijd van 10 en 20 jaar oplopen tot respectievelijk ongeveer 10.000 en 20.000 euro. “De moeite die je moet doen om over te stappen weegt al snel gevoelsmatig niet op tegen het te behalen voordeel, terwijl dit wel echt fors is”, aldus Luiten. “Wij vinden dat dat anders moet en daarom vereenvoudigen we dat overstapproces.”

Eerste hypotheek zonder werkgeversverklaring, loonstrook en taxatierapport
Bij het oversluiten moeten volgens wet- en regelgeving vaak veel documenten over het onderpand en het inkomen opnieuw worden aangeleverd. Ook krijgen huizenbezitters te maken met kosten voor advies, taxatie en notaris. Bij de Simpel Overstap Hypotheek is het aantal aan te leveren documenten flink teruggebracht, en hiermee is het proces gestript. Zo worden de werkgeversverklaring en de loonstrook vervangen door het SV-loon uit het UWV-verzekeringsbericht. Ook is een taxatie (in de meeste gevallen) niet nodig, omdat een automatisch gegenereerde modelwaarde wordt gehanteerd. Luiten: “We hebben met een open blik naar het hypotheekproces gekeken en dat aanzienlijk vereenvoudigd. Maar we zijn er nog niet. Dit is de eerste stap. Het kan en het moet nog veel eenvoudiger.”

Kijk ook op de site over de Simpel Overstap Hypotheek.


Lees ook
Simpel Overstap Hypotheek: tot en met 90% marktwaarde geen taxatierapport

Simpel Overstap Hypotheek: tot en met 90% marktwaarde geen taxatierapport

Twee maanden geleden berichtten we al over de eerste Simpel Overstap Hypotheek, geïntroduceerd door MUNT Hypotheken, die het voor de consument een stuk eenvoudiger maakt om van hypotheekaanbieder te wisselen. Nu maakt MUNT Hypotheken bekend dat deze hypotheekvorm verder wordt uitgebreid, zodat tot en met 90% van de marktwaarde een modeltaxatie van Calcasa volstaat.

Is afschaffen Wet Hillen een slechte zaak?

Is afschaffen Wet Hillen een slechte zaak?

Het gefaseerd  afschaffen van de Wet Hillen houdt de gemoederen behoorlijk bezig. In Den Haag heeft de politiek er zijn handen vol aan, met oppositiepartijen PVV en 50Plus die fel protesteren tegen de afschaf, maar ook in hypotheekland klinken er kritische geluiden door. Wat vinden de adviseurs van de voorgenomen maatregel? We vroegen het aan Tony de Jong van HypotheekCompany Zaanstad, Andre van Luijk van Woonvisie Hypotheken en Verzekeringen en Martin Hagedoorn van CMIS Group.

Veel huizenbezitters laten geld liggen door niet over te sluiten
Opinie

Veel huizenbezitters laten geld liggen door niet over te sluiten

Zo’n 60 procent van de huizenbezitters ondertekent direct de brief van hun hypotheekverstrekker na het aflopen van de rentevaste periode, zonder te checken of ze elders goedkoper uit zijn. Daardoor lopen ze behoorlijk wat geld mis. “Terwijl het aflopen van de rentevaste periode juist een mooi moment is om boetevrij over te sluiten”,  licht Thomas de Leeuw van Ikbenfrits.nl toe. Hij geeft zijn kijk op de oversluitmarkt.

Vernieuwde Figlo Hypotheken biedt adviseurs sneller cijfers en inzicht

Vernieuwde Figlo Hypotheken biedt adviseurs sneller cijfers en inzicht

Deze maand komt Figlo met een verbeterde versie van de vorig jaar uitgebrachte adviesapplicatie Figlo Hypotheken. Snellere risico-inventarisaties en tekort-berekeningen voor de hypotheekadviseur moeten er volgens Marcel Slokkers van Figlo voor zorgen dat het advieswerk voor de hypotheekspecialisten verder wordt gestroomlijnd.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.