Trends

Micro wonen, de nieuwe trend

12 februari 2018 Leestijd ± 2 minuten

Wonen op een heel klein oppervlakte. Het is een trend. Steeds meer mensen doen het, zo meldt onderzoeksbureau Stec Groep. Het bureau zocht voor het Rijk uit hoe groot nieuwbouwwoningen zijn. Reden dat micro-wonen populair wordt, is dat er steeds meer kleine huishoudens zijn en meer mensen liever in de stad wonen.

Wonen op acht vierkante meter

Een micro-woning heeft een oppervlakte van maximaal zo’n veertig vierkante meter. In Hongkong zijn zelfs huisjes op de markt van drie vierkante meter. In Nederland zijn de micro-appartementen wat groter. Zo bewoont de Amsterdamse student Pim de Vos in Amsterdam een appartement van acht vierkante meter. Volgens hem zou alleen zijn douche wat kleiner kunnen.

De nieuwe generatie

Dat micro-woningen vooral populair zijn bij jongeren, bewijst Change. In de Randstad verhuurt de organisatie zelfstandige woonunits van dertig vierkante meter aan jonge, flexibele mensen. In de woorden van Change: “De nieuwe generatie van werkende jongvolwassenen zijn opgegroeid in een wereld waarin het niet bestaan van internet ondenkbaar is en waarin het meer gaat over delen dan over hebben en meer over gebruiken dan over bezitten.”

Gemeenschappelijke voorzieningen

Change zorgt ervoor dat de woningen altijd in de buurt zijn van openbaar vervoer en dat er voldoende gemeenschappelijke voorzieningen zijn. Juist dat is volgens het rapport Smart Living belangrijk bij kleine appartementen. Klein wonen is alleen mogelijk met het van gemeenschappelijk gebruik van voorzieningen.