Looptijdrente betere maatstaf voor toekomstige maandlasten dan aanvangsrente

22 september 2017 Leestijd ± 2minuten
Looptijdrente betere maatstaf voor toekomstige maandlasten dan aanvangsrente

De Nationale Hypotheekbond lanceert de website www.looptijdrente.nl. Hier kunnen consumenten hypotheekberekeningen maken, rekening houdend met de looptijdrente in plaats van de aanvangsrente. Op deze manier houden ze rekening met het automatisch vervallen van renteopslagen gedurende de looptijd van de hypotheek. Door het gebruik van de looptijdrente kunnen consumenten duizenden euro’s besparen.

Op de website kunnen consumenten verschillende berekeningen maken, zoals maandlasten berekenen op basis van looptijdrente én aanvangsrente. Hierdoor wordt het inzichtelijker welke geldverstrekkers over de gehele looptijd van de hypotheek het beste aanbod voor hen hebben. Bovendien kunnen ze het aanbod van verschillende geldverstrekkers vergelijken en voor verschillende rentevaste periodes een berekening maken. 

Het belang van looptijdrente
Geldverstrekkers hanteren bij aanvang van een hypotheek een risico-opslag. Daardoor is de rente die de klant betaalt, bij aanvang van de hypotheek hoger. Zodra het risico daalt, in de meeste gevallen door aflossing, kan deze renteopslag vervallen. Er zijn verschillende manieren waarop de geldverstrekker de opslag kan laten vervallen. De ene verlaagt de opslag automatisch (automatische rentedaling), anderen verlagen het alleen op verzoek en sommigen verlagen het alleen aan het einde van de rentevaste periode. Ook de staffel waarmee de renteopslag wordt verlaagd, verschilt per aanbieder. Op www.topopslag.nl kan de consument zien welke mogelijkheden andere geldverstrekkers bieden om de renteopslag te laten vervallen.

Wanneer consumenten in hun berekening van de maandlasten het vervallen van de renteopslag meenemen, komen zij tot lagere hypotheekrentekosten dan wanneer zij alleen uitgaan van de aanvangsrente. Bij een annuïteitenhypotheek van € 200.000 kan dat in totaal een verschil opleveren van meer dan € 10.000.

Looptijdrente de nieuwe marktstandaard
Jeroen Oversteegen, directeur van de Nationale Hypotheekbond: “De partijen die in het traditionele hypotheekrente-overzicht als goedkoopste uit de bus komen, zijn over de gehele looptijd van de hypotheek lang niet altijd de voordeligste. De informatie in traditionele hypotheekrente-overzichten en hypotheekberekeningen is dus misleidend. Zeker wanneer consumenten van plan zijn om langer in hun woning te blijven wonen of extra aflossingen te doen. Op onze website kunnen consumenten voortaan naast de aanvangsrente ook de looptijdrente hanteren en zo een beter beeld krijgen van hun toekomstige maandlasten. Ons doel is dat de looptijdrente de consument meer inzicht geeft in de ontwikkeling van zijn maandlasten en dat looptijdrente de nieuwe marktstandaard wordt om hypotheekrentetarieven te presenteren.”

Oversteegen voorziet een verhoogde leencapaciteit voor huizenkopers in de toekomst. “Door het gebruik van de looptijdrente komen de vooraf berekende maandlasten voordeliger uit. Daardoor zouden consumenten meer kunnen lenen dan wanneer alleen wordt gekeken naar de aanvangsrente. Voor consumenten biedt het gebruik van de looptijdrente dus grote voordelen.”


Lees ook
Huizenbezitter wil automatische daling risico-opslag standaard in hypotheek
Cijfers & onderzoeken

Huizenbezitter wil automatische daling risico-opslag standaard in hypotheek

75 Procent van de huizenbezitters vindt dat hypotheekaanbieders verplicht moeten worden automatisch de risico-opslag in de rente van een hypotheek te verlagen, als er gedurende de looptijd wordt afgelost. Dat blijkt uit onderzoek van MUNT Hypotheken onder 1.082 huizenbezitters. Slechts 15 procent heeft wel eens geprofiteerd van een dalende risico-opslag, terwijl vrijwel elke hypotheek op termijn in een lagere risicoklasse terecht komt doordat er wordt afgelost. Hypotheekbezitters betalen onbewust tot wel tienduizenden euro’s te veel aan rente.

Eerst huis kopen, dan verkopen
Trends

Eerst huis kopen, dan verkopen

Eerst je nieuwe schoenen kopen, dan pas je oude paar weggooien. Een wijze raad, die iedereen vast weleens heeft gekregen. In de huizenmarkt was het altijd andersom: je verkocht eerst je huis, voordat je een nieuwe woning kocht. Deze situatie is echter veranderd. Mensen willen eerst een huis kopen, voordat ze hun huis te koop zetten.

Chris, waarom al die aandacht voor looptijdrente?
Vraag het Chris

Chris, waarom al die aandacht voor looptijdrente?

Het is misschien niet het meest sexy onderwerp voor uw klanten, maar wel iets dat veel geld kan schelen: de looptijdrente.

De opvallendste verschillen tussen de internationale hypotheekmarkten
Over de grens

De opvallendste verschillen tussen de internationale hypotheekmarkten

De afgelopen maanden namen we de hypotheekmarkten in verschillende landen onder de loep. Wat waren de opmerkelijkste verschillen? In dit artikel zetten we de meest bijzondere zaken op een rijtje.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.