Column

Leve de concurrentie!

31 mei 2018 Leestijd ± 2 minuten

Het is u vast niet ontgaan. Deze week wonnen we voor de derde achtereenvolgende keer de Gouden Lotus als beste hypotheekverstrekker van Nederland. Deze prijs komt tot stand op basis van een enquête onder onafhankelijke hypotheekadviseurs. Daarom hechten wij er veel waarde aan en zijn we erg trots dat we weer als beste uit de bus zijn gekomen. Wij danken iedereen die op ons heeft gestemd. Een mooi moment om eens terug te kijken op afgelopen vier jaar.

In de afgelopen vier jaar is het hypothekenlandschap in Nederland ingrijpend veranderd. Toen MUNT Hypotheken in september 2014 op de markt kwam, bestond de top-10 hypotheekaanbieders uit de grootbanken, verzekeraars en hun sub-labels. Het marktaandeel van de grootbanken was in de jaren daarvoor afgenomen van 70 procent in 2011 tot ongeveer de helft in 2014, tegelijkertijd nam het aantal hypotheekaanbieders toe. We startten dus in een onstuimige markt en die markt is sindsdien alleen nog maar meer veranderd. Diverse nieuwe hypotheekaanbieders beproeven hun geluk. Aan de andere kant zien we ook het hypotheekproduct zelf veranderen.

Op het gebied van hypotheekvoorwaarden en -proces is er veel gebeurd. Er vonden noodzakelijke innovaties plaats in een traditionele markt, die niet altijd het belang van de consument voorop stellen. Het feit dat de hypotheekmarkt altijd bestond uit een klein aantal grote banken heeft niet bijgedragen aan de noodzaak om te innoveren. Daarom is het mooi om te zien dat deze innovatie van kleine partijen zoals MUNT is gekomen. Zo laten wij vanaf het begin van ons bestaan de rente-opslagen automatisch vallen als er is afgelost. Daarnaast kun je bij MUNT altijd boetevrij aflossen uit eigen middelen. Wij zijn erg trots dat we hier op veel plekken in de markt navolging van zien.

Zijn we er nu? Nee natuurlijk niet, er valt nog zoveel te verbeteren, zowel in product als proces. Kijken we bijvoorbeeld naar het aantal overstappers, dan is dit nog bijzonder laag. Maar liefst 60 procent van de hypotheekbezitters overweegt niet eens over te stappen en tekent het nieuwe rentevoorstel van zijn geldverstrekker bij het kruisje en laat daarmee veel rentevoordeel liggen. Wij leveren met de Simpel Overstap Hypotheek een bescheiden bijdrage aan het stimuleren van overstappen. Hopelijk krijgt ook dit initiatief grote navolging in de markt. Laten we met zijn allen de markt nog transparanter maken en het hypotheekproduct nog vriendelijker voor de consument. Dit kan het beste in een markt met veel concurrentie, waarin we elkaar tot grote hoogte drijven.

Menno Luiten
Menno Luiten