De Week van Ellen

Laat je (niet) verrassen

14 februari 2019 Leestijd ± 2 minuten

Begrijp me niet verkeerd, ik ben dol op verrassingen. Maar dat ik na al die jaren in de financiële wereld nog steeds perplex kan staan van sommige dingen, is op z’n minst, nou ja… verrassend.

Vanaf dinsdagavond was ik bij het Hypotheken Event dat begon met een diner waarbij sprekers vertelden over de belangrijkste thema’s in hypothekenland. Genieten dus, maar daarbij werd direct de eerste verrassing geserveerd over nieuwbouwdoelen...

We weten ondertussen dat het uitdagend is om het gestelde doel van 75.000 nieuwbouwwoningen per jaar te halen. In 2018 werd krap de 67.000 aangetikt; die achterstand is lastig in te halen. Maar lastig betekent volgens mij niet direct onmogelijk, tot ik het verhaal hoorde van Marleen Hermans, hoogleraar Publiek Opdrachtgeverschap in de Bouw aan de TU Delft. Uit haar onderzoek blijkt dat het praktisch niet mogelijk is om de gestelde nieuwbouwdoelen te halen. Er zijn namelijk simpelweg te weinig materialen, mensen en ruimte om de plannen uit te voeren. Tenzij we bereid zijn om concessies te doen aan gestelde kaders als verduurzaming, groenvoorzieningen en andere plannen die gericht zijn op woongenot. Het feit dat de markt krap is en dat tegelijk het bouwen van nieuwe woningen zo moeilijk blijkt te zijn;  dat gaat nog wel een duivels dilemma opleveren.

De volgende ochtend bracht het Hypotheken Event nog een verrassing met een panel over aflossingsvrije hypotheken. Vertegenwoordigers van de AFM, de OvFD en het Verbond van Verzekeraars discussieerden over de afbouw van aflossingsvrije hypotheken. De conclusie was duidelijk: de campagne “Aflossingsblij” is een groot succes. Dat mensen voorgelicht moeten worden over eventuele risico’s bij een aflossingsvrije hypotheek, onderschrijf ik volledig. Maar dat de mening van de panelleden zo’n volstrekt andere insteek had dan die van mij en veel andere hypotheekaanbieders en adviseurs in de zaal, verbaasde me enorm. De panelleden adviseren vooral om aflossingsvrije hypotheken zo snel mogelijk om te zetten naar een annuïteitenhypotheek, waarmee het impliciet lijkt alsof aflossingsvrij niet gezond is. Zonde vind ik dat, want een (deels) aflossingsvrije hypotheek kan in een aantal gevallen wel degelijk voordelen opleveren.

Ik denk dat we ermee moeten leren leven dat alles steeds dynamischer wordt en dat vaste waarheden een zeldzaamheid zijn: (nieuwbouw)doelen en inzichten (in hypotheekvormen) worden continu aangepast. Dat is soms frustrerend, maar het schept ook nieuwe kansen. Min of meer per toeval ontstond zo ooit het idee voor de Post-it: je richt je zoektocht op het een en je vindt een totaal andere oplossing. Ik hoop dat we voor de woningkrapte ook een verrassende oplossing vinden. En wat betreft aflossingsvrije hypotheken: soms is een probleem misschien helemaal geen probleem.

Ellen Hensbergen
Ellen Hensbergen