Kopen of huren, that’s the question

12 oktober 2017 Leestijd ± 2minuten
Kopen of huren, that’s the question

Het belangrijkste argument om te kiezen voor een huurhuis in plaats van een koophuis is flexibiliteit: je kunt op korte termijn de huur opzeggen en ergens anders gaan wonen als je daar zin in hebt of wanneer je werk-, gezins- of financiële situatie je daartoe dwingt. “Die flexibiliteit is echter stevig geprijsd”, stelt Oscar Kuypers van de Nationale Hypotheekbond. “Het is belangrijk dat consumenten een weloverwogen besluit nemen over huren of kopen.”

Wanneer consumenten advies krijgen over kopen of huren, worden vaak onderstaande voor- en nadelen genoemd.

Dit zijn prima uitgangspunten maar pas als je een prijskaartje hangt aan de voor- en nadelen kun je weloverwogen een beslissing nemen. Een rekenvoorbeeld geeft inzicht in de daadwerkelijke financiële impact. We vergelijken een huursituatie net boven de grens van de vrijesectorhuur met een koopsituatie. De uitgangspunten zijn als volgt:

  • Prijs woning: 210.000 euro
  • Jaarlijkse huurverhoging: 2%
  • Waardestijging woning: 1%
  • Onderhouds- en verzekeringskosten 300 euro per maand
  • Annuïteitenhypotheek: hypotheekrente 2,5%, 30 jaar vast
  • Kosten koper van 9.500 euro worden meegenomen in het onderhoud in het eerste jaar.

Een eventuele huurtoeslag bij een gezinskomen onder de 30.150 euro zal deze vergelijking beïnvloeden ten gunste van huren, doordat de totale netto huurkosten dan lager worden.

Uiteraard is dit slechts een rekenvoorbeeld en zijn er veel variabelen die het resultaat kunnen beïnvloeden. Duidelijk is dat in deze situatie op basis van een gemiddelde woning de totale investering om 30 jaar te wonen tussen de 159.153 euro en 232.201 euro hoger is bij huren dan bij kopen. Het echte voordeel begint dan pas: na 30 jaar heb je immers alleen nog onderhoudskosten in deze koopsituatie (met een annuïtaire hypotheek) terwijl de huur gewoon doorloopt. Voor uitleg over zijn specifieke situatie kan de consument het beste bij zijn adviseur langs gaan. Zoals je ziet loont het de moeite!  


Lees ook
De hypotheekmarkt in Australië: stormachtige groei down under
Over de grens

De hypotheekmarkt in Australië: stormachtige groei down under

De huizenmarkt in Australië is de afgelopen tien jaar stormachtig gegroeid. Gemiddeld werden woningen 74,2 procent meer waard, zo blijkt uit cijfers van het Australisch Bureau voor de Statistiek. De grote steden springen eruit: in Sydney en Melbourne zijn woningen haast in waarde verdubbeld.

De hypotheekmarkt in de Verenigde Staten: niet-banken domineren
Over de grens

De hypotheekmarkt in de Verenigde Staten: niet-banken domineren

De afgelopen jaren is de hypotheekmarkt in de VS drastisch veranderd. In 2011 tekenden Wells Fargo, Bank of America en JPMorgan Chase nog voor bijna de helft van alle nieuwe hypotheken. Deze drie grootmachten zijn nog altijd belangrijke spelers, maar is er een eind gekomen aan hun hegemonie: in 2016 waren ze verantwoordelijk voor een vijfde van de nieuwe hypotheekaanvragen.

De hypotheekmarkt in Nederland bezien door buitenlandse ogen
Over de grens

De hypotheekmarkt in Nederland bezien door buitenlandse ogen

De afgelopen weken hebben we in de serie Over de grens de hypotheekmarkt in andere landen belicht. In de laatste aflevering bekijken we de Nederlandse hypotheekmarkt, maar dan vanuit buitenlands perspectief, bezien door de ogen van Engelse analisten.

Wat elke hypotheekadviseur moet weten over blockchain

Wat elke hypotheekadviseur moet weten over blockchain

Binnen nu en tien jaar is de blockchainhypotheek de gewoonste zaak van de wereld. Wie denkt dat blockchain vooral een speeltuin is voor nerds en idealisten, leeft nog in 2014. Banken investeren nu volop in de technologie die financiële processen sneller, transparanter en veiliger maakt.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.