Trends

Je kunt een hypotheek ‘aflossen met bitcoins’, maar is dat ook slim?

20 augustus 2019 Leestijd ± 3 minuten

Nieuwe cryptovaluta als de bitcoin zijn razend populair. Een Brave New Financial World ligt in het verschiet. Althans, volgens sommige crypto-goeroe’s. Maar wat kunnen we nu écht met de bitcoin? En waar liggen mogelijkheden voor crypto-hypotheken?

We vragen het aan crypto-expert Christiaan Solcer. Hij is directeur van Startpage.com en medeoprichter van Tiqets.com.


Een hypotheek aflossen met bitcoins, kan dat?

“Je hypotheek écht in bitcoins aflossen, is nog niet helemaal mogelijk. Je zult bitcoins toch eerst op de dagkoers moeten inwisselen tegen euro’s. De koers van de bitcoin is zo volatiel; hypotheekverstrekkers accepteren vooralsnog alleen standaardvaluta die een stuk stabieler zijn. 

Natuurlijk kun je een leuke winst die je hebt behaald met bitcoins, gebruiken voor het aflossen van een hypotheek. Dat is alleen niet altijd handig, het geld zit dan wel vast in een huis.’


Maar de eerste Nederlandse bitcoin-hypotheek is toch al een feit?

“Ja, en nee. NEXO is een cryptokredietverstrekker, en eerder dit jaar sloten zij inderdaad een lening af voor een huis met bitcoins als onderpand. De vraag is wel of de financiering van NEXO vergelijkbaar is met een hypotheek.

Feitelijk neemt NEXO de bitcoins, of andere digitale valuta, aan en die worden vervolgens opgeslagen bij een derde partij. De klant krijgt in ruil daarvoor cashgeld. In dit geval is dat geld dus gebruikt om een huis mee te kopen.”


Is dit ook een interessant model voor hypotheekverstrekkers?

“Nee, dat denk ik niet. De volatiliteit van de bitcoin maakt het risico echt veel te groot. De waarde van vastgoed is een stuk stabieler. Het lijkt mij op dit moment vrijwel onmogelijk om de volatiele bitcoin te koppelen aan een hypotheek, ook vanwege de lange looptijd van een hypothecaire lening. 

Dit wil overigens niet zeggen dat hypotheekverstrekkers helemaal niks kunnen met de ontwikkelingen omtrent de bitcoin en andere cryptovaluta.”


Waar liggen dan wel kansen?

“Vooral de techniek die áchter de bitcoin zit, de zogenaamde blockchain, kan veel voordelen opleveren bij het afsluiten van een hypotheek. Met blockchain kunnen processen enorm versneld en beveiligd worden. Er kan automatisch geverifieerd worden wat ‘waar’ is via een blockchain. Dat voorkomt ook dat gegevens onnodig gedeeld worden. 

Met smart contracts (gedigitaliseerd contract, of computerprotocol) kunnen afspraken geformaliseerd worden. Dat kan tussenpersonen als een notaris overbodig maken. “


Ligt disruptie op de loer voor de hypotheekmarkt?

“Ik denk niet dat de blockchain zomaar de hele hypotheekwereld op z’n kop gaat zetten. Wel kan er veel veranderen door de inzet van blockchaintechnologie. Vooral omdat trajecten dan sneller verlopen en voordeliger worden.

Als we het over ‘disruptie’ hebben, zie ik wel ruimte voor alternatieve financieringsmodellen voor woningen. Zeker voor mensen die nu niet standaard in aanmerking komen voor een hypotheek. Neem bijvoorbeeld mensen met een vrij beroep. Het blijft voor een aantal mensen binnen die groep lastig om een (betaalbare) hypotheek te krijgen. Dan is het soms wel mogelijk om crowdfunding toe te passen, waarbij een groep mensen kan investeren in de aankoop van een woning, die op termijn weer wordt afbetaald.”