Trends

Huizenmarkt Randstad in kaart gebracht

04 mei 2016 Leestijd ± 1 minuut

Krapte op de huizenmarkt: in Amsterdam is dit probleem welbekend. Met een vraag die groter is dan het aanbod schieten de prijzen hier door het plafond. Maar hoe is de situatie in de drie andere grote steden?

De NVM krapte-indicator is een kengetal dat een benadering geeft voor het aantal keuzemogelijkheden dat een potentiële huizenkoper heeft. Een kengetal onder de 5 duidt op een sterke verkopersmarkt; bij een kengetal boven de 10 is sprake van een duidelijke kopersmarkt.

Niet geheel verrassend is de krapte-indicator in de gemeente Amsterdam het laagst van de vier grote steden: 2,8. Toch komt Utrecht aardig in de buurt met een score van 3,4. Meer in balans is de markt in Den Haag: 6,4. In Rotterdam is de koper het beste uit. Hier is de krapte-indicator het hoogst (6,7) en de huizenprijs het laagst met een mediane verkoopprijs van 176.000 euro, zo blijkt uit de laatste kwartaalcijfers van makelaarsvereniging NVM.

Huizen zijn overal duurder geworden in het afgelopen decennium. In Amsterdam steeg de mediane huizenprijs sinds het eerste kwartaal van 2005 met 77.000 euro. In Utrecht was dit 41.000 euro,  in Den Haag 36.000 euro en in Rotterdam 9.000 euro.

De tijd dat een huis te koop staat is in heel Nederland in een jaar tijd met bijna 13 procent gedaald tot 330 dagen. Vooral tussenwoningen verwisselen sneller van eigenaar, met een afname in de verkooptijd van 18 procent.