Hoogste hypotheekomzet in tien jaar tijd in eerste kwartaal 2017

24 mei 2017 Leestijd ± 3minuten
Hoogste hypotheekomzet in tien jaar tijd in eerste kwartaal 2017

Met een hypotheekomzet van 23,2 miljard euro was het eerste kwartaal van 2017 het beste kwartaal in tien jaar tijd. De hypotheekomzet lag 46 procent hoger dan die in het eerste kwartaal van 2016. Zowel het aantal verkochte hypotheken als de gemiddelde huizenprijs stegen. De groei kwam vooral door doorstromers en oversluiters; de starters bleven achter. De grootbanken verloren wat aan marktaandeel. Het zijn enkele van de conclusies uit de Hypotheekupdate van IG&H Consulting & Interim. We zetten de belangrijkste ontwikkelingen op een rij.

In het eerste kwartaal van 2017 werden 83.000 hypotheken verkocht, 32 procent meer dan vorig jaar. De gemiddelde hypotheeksom bedroeg 281.000 euro, 7,5 procent meer dan een jaar eerder.

Gemiddelde hypotheeksom
De gemiddelde hypotheeksom is in het eerste kwartaal van 2017 opnieuw fors toegenomen tot een recordbedrag van € 281.000, een stijging van 3,6 op kwartaalbasis. Vergeleken met Q2 2014, is de gemiddelde hypotheeksom met 35% toegenomen. De WOX (woningprijsindex) van Calcasa geeft aan dat de huizenprijs met 7,5% is gestegen ten opzichte van het niveau van Q1 2016. De gemiddelde woningwaarde komt daarmee uit op €266.000.

Grootbanken verliezen marktaandeel
De grootbanken hebben in het eerste kwartaal van 2017 met een marktaandeel van ruim 52 procent voor het eerst in een jaar weer aan marktaandeel verloren. Deze terugval komt door een krimpend aandeel van de ING Groep en de Rabobank Groep. Desondanks blijft de top 5 ongewijzigd. ABN AMRO Groep groeit wel licht met 0,2 procent. NIBC is met 1,8 procent groei de grootste stijger van de markt. De regiepartijen leveren een aandeel in, maar behouden met 15,7 procent een significant aandeel van de markt.  

Startersmarkt blijft achter 
De groei van het aantal hypotheken wordt met name veroorzaakt door een toename van het aantal doorstromers (+46 procent) en oversluiters (+ 40 procent). Het aantal starters nam slechts met 11 procent toe. Dit kwartaal zorgen de doorstromers voor 55 procent van de omzet. “Doorstromers profiteren sterk van de groeiende huizenmarkt, terwijl starters achterblijven en last lijken te hebben van de aangescherpte leennormen en de stijgende huizenprijzen,” aldus Joppe Smit, Senior Manager bij IG&H Consulting & Interim. Het aantal starters is naar verhouding licht gestegen met 11 procent en is goed voor 5,5 miljard euro van de hypotheekomzet. In 2016 was er al een sterke stijging in het aantal oversluitingen en deze trend zet zich ook in het eerste kwartaal van 2017 door. De oversluitmarkt groeit op jaarbasis met 40 procent naar een omzet van 5,0 miljard euro.  

Veel oversluitingen vanwege lage rente
et aantal consumenten dat een hypotheek oversluit is hard gegroeid, ten opzichte van een jaar eerder met bijna 40 procent. Ook hier stijgt de hypotheeksom waardoor de groei van het productievolume nog harder toeneemt (+ 54 procent). Het afgelopen kwartaal waren er ruim 19.000 oversluitingen, drie jaar eerder waren dit er slechts 7.600. De lage rente lijkt de belangrijkste aanjager voor het oversluiten van de hypotheek. De huidige oversluitmarkt is in omvang echter nog steeds niet vergelijkbaar met de situatie van voor de financiële crisis en voor het provisieverbod.

Voor een compleet overzicht van de hypotheekmarkt in het eerste kwartaal van 2017 kunt u de Hypotheekupdate van IG&H Consulting & Interim raadplegen.


Lees ook
Hoe gaat de hypotheekmarkt er in 2017 uitzien?
Opinie

Hoe gaat de hypotheekmarkt er in 2017 uitzien?

De redactie van Kop-Munt vraagt een aantal bekende personen uit de hypotheekwereld hun vooruitblik te geven op de ontwikkelingen in 2017. Menno Luiten, Manager Marketing en Distributie bij MUNT Hypotheken is de tweede deelnemer aan onze ‘kijk op 2017’.

MUNT ziet marktaandeel flink stijgen

MUNT ziet marktaandeel flink stijgen

MUNT Hypotheken was in het vierde kwartaal van 2017 de grootste stijger op de hypotheekmarkt. Dat blijkt uit de Hypotheekupdate van IG&H. MUNT zag zijn marktaandeel in deze periode met 1,4 procent toenemen. Dat resulteert in een zevende plek op de Nederlandse hypotheekmarkt. De grootbanken hebben nog altijd het grootste deel van de hypotheekmarkt in handen. Rabobank, ING en ABN Amro hebben samen een marktaandeel van 63 procent. Dat is een flinke stijging ten opzichte van het marktaandeel van 55 procent dat de grootbanken in het derde kwartaal hadden. 

MUNT Hypotheken wint 'MWM2 Social Reputatie Index 2017'
Cijfers & onderzoeken

MUNT Hypotheken wint 'MWM2 Social Reputatie Index 2017'

MUNT Hypotheken heeft onder hypotheekverstrekkers de beste reputatie op sociale media. MUNT Hypotheken is daarmee de winnaar geworden van de ‘MWM2 Social Reputatie Index 2017’, een uniek, onafhankelijk en gevalideerd onderzoeksmodel waarmee marktonderzoeksbureau MWM2 over een periode van een jaar de impact van relevante berichtgeving op sociale media op de reputatie van merken meet.

Is afschaffen Wet Hillen een slechte zaak?

Is afschaffen Wet Hillen een slechte zaak?

Het gefaseerd  afschaffen van de Wet Hillen houdt de gemoederen behoorlijk bezig. In Den Haag heeft de politiek er zijn handen vol aan, met oppositiepartijen PVV en 50Plus die fel protesteren tegen de afschaf, maar ook in hypotheekland klinken er kritische geluiden door. Wat vinden de adviseurs van de voorgenomen maatregel? We vroegen het aan Tony de Jong van HypotheekCompany Zaanstad, Andre van Luijk van Woonvisie Hypotheken en Verzekeringen en Martin Hagedoorn van CMIS Group.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.