Hoe zorgen we voor een betaalbare huurmarkt?

14 mei 2018 Leestijd ± 2minuten
Hoe zorgen we voor een betaalbare huurmarkt?

Niet alleen op de koopmarkt gaan de prijzen door het dak, ook de huurprijzen lopen snel op. In Nederland steeg de gemiddelde huurprijs in een jaar tijd gemiddeld met 6 procent, maar lokaal zijn de stijgingen nog veel hoger. 

 

Niet alleen in Nederland stijgen de huurpijzen, in heel Europa zien we deze ontwikkeling. De huurmarkt heeft een inhaalslag gemaakt ten opzichte van de koopmarkt. Jongeren kiezen vaker voor de flexibiliteit van huren, maar huren moet wel betaalbaar zijn. Daar zit hem nu vaak het probleem. Starters die huren zijn nu in veel gevallen een groter deel van hun inkomen aan woonlasten kwijt dan hun leeftijdsgenoten met een koophuis.

Net zoals op de koopmarkt, is ook op de huurmarkt het tekort aan woningen de belangrijkste oorzaak voor de prijsstijgingen. Veel mensen die willen huren, zijn aangewezen op de vrije huursector, maar die is in Nederland heel erg klein. Slechts 8 procent van de woningen valt in die categorie, terwijl ongeveer 58 procent van de woningen koopwoningen zijn en 34 procent sociale huurwoningen.

Nederland heeft in vergelijking met andere landen in Europa een gigantisch grote sociale huursector. Kijken we bijvoorbeeld naar Duitsland, daar is de huurmarkt niet veel groter, maar het sociale deel daarvan is kleiner. Zo’n zestig procent van alle woningen wordt verhuurd en van deze huurwoningen is slechts 10 procent gereguleerd. In Nederland is dat 90 procent van de huurwoningen. Daarnaast is er in Duitsland de facto geen strikte scheiding tussen sociale en particuliere verhuur.

Ook in Frankrijk is de particuliere huursector veel groter dan in Nederland: 24 procent van de totale woningvoorraad. Frankrijk kent ook een sociale huursector, deze maakt 19 procent van de totale woningvoorraad uit. Aanmerkelijk kleiner dan in Nederland. We kunnen dus gerust concluderen dat er in Nederland een scheve verhouding is tussen sociale en particuliere huur.

Het lijkt erop dat huren steeds belangrijker wordt op de Nederlandse woningmarkt. Als gevolg van de strengere hypotheekeisen, de flexibilisering van de arbeidsmarkt en de behoefte van mensen aan meer flexibiliteit in hun woonsituatie zullen meer huizenzoekers zich op de huurmarkt richten. Dan moeten we dat wel voldoende faciliteren en de huurwoningen betaalbaar houden. Is het twee voor twaalf en gaan we de (sociale) huursector nu eens echt onder de loep nemen en moderniseren?


Lees ook
De starter heeft het goed gezien
Column

De starter heeft het goed gezien

 Beste adviseur, U zult wel blij zijn geworden van het nieuws twee weken geleden. De overgrote meerderheid van de starters wil onafhankelijk hypotheekadvies. Dat is mooi, want een starter die blij is met uw diensten, zal jarenlang klant blijven.

Los je hypotheek af, of toch niet?
Column

Los je hypotheek af, of toch niet?

Heb je geld over, los je hypotheek af. Dat was zo’n beetje de boodschap van de AFM deze week.  De toezichthouder heeft samen met ING en Florius een experiment gedaan om te zien hoe je consumenten kunt aansporen tot aflossen. Hieruit bleek onder meer dat een sms-bericht een effectief middel is om klanten een bericht over aflossen te laten openen. De klant ontvangt dat bericht dan op het moment dat zijn vakantiegeld of de eindejaarsuitkering op de rekening staat. Want, dit extraatje kan mooi worden gebruikt om je huis een beetje af te betalen.

Gaat de hypotheekrente stijgen? Zeg het maar…
Column

Gaat de hypotheekrente stijgen? Zeg het maar…

Groot nieuws afgelopen week: de Europese Centrale Bank (ECB) draait over niet al te lange tijd de geldkraan dicht. Ook aan de lage rente komt spoedig een einde. Tot medio 2019 wil de centrale bank deze laag houden, maar daarna zullen de tarieven geleidelijk worden verhoogd. Dit zat er natuurlijk al een tijdje aan te komen, want de stortvloed aan goedkoop geld kon niet eeuwig duren. Grote vraag: wat heeft dit tot gevolg voor de hypotheekrente? Zal deze stijgen en wat voor gevolgen heeft dit?

‘Verruiming NHG-eisen voor senioren is achterstallig onderhoud’
Opinie

‘Verruiming NHG-eisen voor senioren is achterstallig onderhoud’

Het Waarborgfonds Eigen Woningen maakt het makkelijker voor senioren om een andere woning te kopen. Om in aanmerking te komen voor NHG mag de hypotheekaanbieder vanaf half juni toetsen met de werkelijke woonlasten.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.