Gaat de hypotheekrente stijgen? Zeg het maar…

02 juli 2018 Leestijd ± 2minuten
Gaat de hypotheekrente stijgen? Zeg het maar…

Groot nieuws afgelopen week: de Europese Centrale Bank (ECB) draait over niet al te lange tijd de geldkraan dicht. Ook aan de lage rente komt spoedig een einde. Tot medio 2019 wil de centrale bank deze laag houden, maar daarna zullen de tarieven geleidelijk worden verhoogd. Dit zat er natuurlijk al een tijdje aan te komen, want de stortvloed aan goedkoop geld kon niet eeuwig duren. Grote vraag: wat heeft dit tot gevolg voor de hypotheekrente? Zal deze stijgen en wat voor gevolgen heeft dit?

In de wandelgangen van de AFM, de hypotheekadviseurs en iedereen die iets met hypotheken te maken heeft, gaat het al voorzichtig over een mogelijke stijging van de hypotheekrente. Want deze kan toch niet eeuwig zo laag blijven? En als deze stijgt, wat voor gevolgen heeft dit dan voor kopers en mensen die al een hypotheek hebben?

Stel dat de rente stijgt in de aankomende jaren. Voor mensen die een hypotheek willen afsluiten in de nabije toekomst is dit natuurlijk direct slecht nieuws. Ze kunnen dan waarschijnlijk minder geld lenen, omdat de maandlasten hoger worden. Van Bruggen Adviesgroep berekende wat een hogere hypotheekrente voor invloed heeft op het maximaal te lenen bedrag. Dat is nog best aardig wat.

Voor de mensen die in de afgelopen jaren een hypotheek hebben afgesloten tegen een lage rente en deze voor tien jaar hebben vastgezet kan een rentestijging vanaf volgend jaar ook slecht nieuws zijn. Hun rentevaste periode loopt immers relatief snel af. In dat geval kan het een overweging zijn om je hypotheek open te breken en voor een langere periode vast te zetten. Een adviseur kan dat perfect uitrekenen.

En wat doet een rentestijging verder met de woningmarkt? Weinig, zo concludeerden onderzoekers van de Amsterdam School of Real Estate eerder dit jaar. De economische groei zal namelijk het effect van een eventuele rentestijging teniet doen. De renteverhoging zorgt wel voor een daling van de huizenprijzen, maar door de economische groei stijgen deze juist weer. Dat houdt elkaar in balans.

Overigens denken experts dat het niet zo’n vaart zal lopen met de rentestijging. De renteverhoging van de ECB zal niet een-op-een worden doorvertaald naar de hypotheekrente, zo is de verwachting. Er zijn ook experts die zich niet wagen aan voorspellingen. De hoogte van de hypotheekrente heeft volgens hen te maken met zoveel factoren dat deze moeilijk te voorspellen is. Zo was de politieke onrust in Italië onlangs een van de redenen voor de daling van de hypotheekrente. Ja, wie zal het zeggen? We gaan het meemaken.


Lees ook
De Spaarpot: een vernieuwend woonconcept voor starters?
Trends

De Spaarpot: een vernieuwend woonconcept voor starters?

De alsmaar stijgende huizenprijzen maken het voor starters in Amsterdam moeilijk om een woonplek te vinden. In een samenwerking tussen woonstichting De Key en Academie van de Stad is daarom Denktank de Starterswoning opgericht. Een denktank voor en door starters, met als doelen de woonwensen van starters in kaart te brengen én een innovatief woonconcept voor starters in Amsterdam te ontwikkelen.

Hoe de NPS van MUNT Hypotheken in de buurt komt van die van Nederlands’ populairste webwinkel

Trends

Hoe de NPS van MUNT Hypotheken in de buurt komt van die van Nederlands’ populairste webwinkel


De Net Promoter Score (NPS) is voor veel bedrijven de manier om hun klanttevredenheid te meten. De scores verschillen enorm per sector. Logisch, want sommige sectoren kampen met een negatief imago, waardoor een hoge NPS lastig te behalen valt. Daarnaast is er nog het verwachtingsniveau van de consument. Als hij heel veel service verwacht, maar weinig krijgt, geeft hij een lager cijfer dan wanneer zijn verwachtingen laag zijn en de service meevalt. Ook behalen merken met een wow-factor hogere NPS-scores dan saaie bedrijven. Niet toevallig dus dat Tesla Motors een NPS heeft van 97 en Starbucks een van 77. In Nederland heeft Coolblue een NPS-score van 66 (2017) De financiële sector kwam in 2016 niet verder dan een gemiddelde NPS van 21.

Peter Boelhouwer: Minder regels, meer maatwerk
Opinie

Peter Boelhouwer: Minder regels, meer maatwerk

Paul Schuiling van de AFM waarschuwt dat uitzonderingen niet de norm moeten worden in de hypotheekverstrekking. In een interview met Amweb stelt Schuiling, die de toezichthouder binnenkort verlaat, dat moet worden vastgehouden aan de leennormen en niet moet worden toegegeven aan de druk om daaraan te tornen. Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer zou graag zien dat er veel meer rekening wordt gehouden met de individuele situatie van huizenkopers. Hij zou de verplichte inkomensnormen het liefst afschaffen, zegt hij in reactie op Schuiling. Tegelijkertijd erkent hij ook dat de woningmarkt een verruiming van de kredietverstrekking nu kan missen als kiespijn.

Huis in een dag voor starters, maar dan moet de grond er wel zijn
Opinie

Huis in een dag voor starters, maar dan moet de grond er wel zijn

Een huis dat in de fabriek in twee weken wordt gebouwd en daarna in een dag wordt afgebouwd op locatie. Bouwbedrijf KlokGroep wil met zijn woonconcept ‘Optimaat’ inspelen op het tekort aan woningen op de overspannen woningmarkt, waar vooral starters last van hebben.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.