Trends

Eerst huis kopen, dan verkopen

02 februari 2018 Leestijd ± 2 minuten

Eerst je nieuwe schoenen kopen, dan pas je oude paar weggooien. Een wijze raad, die iedereen vast weleens heeft gekregen. In de huizenmarkt was het altijd andersom: je verkocht eerst je huis, voordat je een nieuwe woning kocht. Deze situatie is echter veranderd. Mensen willen eerst een huis kopen, voordat ze hun huis te koop zetten.

Het begin van het jaar is traditioneel een afkoelperiode voor de huizen- en hypotheekmarkt. Behalve in 2018. Het aantal hypotheekaanvragen kwam in januari uit op 35.000, een flinke stijging ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder, toen er 25.000 leningen voor een woning werden aangevraagd. Met name in de Randstad is de markt zelfs zo overgekookt, dat maar liefst 60 procent van de doorstromers eerst een huis wil kopen, voordat het zijn eigen woning te koop zet. De angst om geen nieuwe woning te kunnen kopen is blijkbaar zo groot.

Makelaars in het nauw
Deze angst is niet onterecht, want het aantal te koop staande woningen daalt met de maand. In het laatste kwartaal van 2017 stonden er minder dan 60.000 huizen te koop, een dieptepunt sinds 2003.
Dat zijn te weinig huizen om alle makelaars in Nederland van een goed belegde boterham te voorzien. Veel makelaarskantoren zijn dan ook in de afgelopen tijd failliet gegaan, of staan op omvallen. De NVM verwacht geen verbetering in deze situatie. De organisatie voorziet dat het aantal transacties in 2018 met 5 tot 8 procent zal dalen.