Eerst huis kopen, dan verkopen

02 februari 2018 Leestijd ± 2minuten
schoenen

Eerst je nieuwe schoenen kopen, dan pas je oude paar weggooien. Een wijze raad, die iedereen vast weleens heeft gekregen. In de huizenmarkt was het altijd andersom: je verkocht eerst je huis, voordat je een nieuwe woning kocht. Deze situatie is echter veranderd. Mensen willen eerst een huis kopen, voordat ze hun huis te koop zetten.

Het begin van het jaar is traditioneel een afkoelperiode voor de huizen- en hypotheekmarkt. Behalve in 2018. Het aantal hypotheekaanvragen kwam in januari uit op 35.000, een flinke stijging ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder, toen er 25.000 leningen voor een woning werden aangevraagd. Met name in de Randstad is de markt zelfs zo overgekookt, dat maar liefst 60 procent van de doorstromers eerst een huis wil kopen, voordat het zijn eigen woning te koop zet. De angst om geen nieuwe woning te kunnen kopen is blijkbaar zo groot.

Makelaars in het nauw
Deze angst is niet onterecht, want het aantal te koop staande woningen daalt met de maand. In het laatste kwartaal van 2017 stonden er minder dan 60.000 huizen te koop, een dieptepunt sinds 2003.
Dat zijn te weinig huizen om alle makelaars in Nederland van een goed belegde boterham te voorzien. Veel makelaarskantoren zijn dan ook in de afgelopen tijd failliet gegaan, of staan op omvallen. De NVM verwacht geen verbetering in deze situatie. De organisatie voorziet dat het aantal transacties in 2018 met 5 tot 8 procent zal dalen.


Lees ook
Stijgen de huizenprijzen echt zo hard?
Column

Stijgen de huizenprijzen echt zo hard?

De huizenprijzen rijzen de pan uit in Nederland. De gouden jaren zijn terug en de tijd dat mensen met hun hypotheek ‘onder water’ stonden lijkt lang geleden. Maar ja, als de geschiedenis een ding heeft geleerd, is het dat we snel vergeten.

MUNT Hypotheken rekent op extra miljarden vanuit pensioenfondsen

MUNT Hypotheken rekent op extra miljarden vanuit pensioenfondsen

Hypotheekaanbieders die namens pensioenfondsen hypotheken verstrekken hebben op dit moment ongeveer 46 miljard euro beschikbaar en dat bedrag zal in 2018 alleen maar verder groeien. MUNT Hypotheken rekent er zelf op dit jaar zo’n 3,5 miljard euro extra te kunnen gaan beleggen en heeft de ambitie uitgesproken in 2020 in totaal 20 miljard euro te hebben verstrekt.

MUNT ziet marktaandeel flink stijgen

MUNT ziet marktaandeel flink stijgen

MUNT Hypotheken was in het vierde kwartaal van 2017 de grootste stijger op de hypotheekmarkt. Dat blijkt uit de Hypotheekupdate van IG&H. MUNT zag zijn marktaandeel in deze periode met 1,4 procent toenemen. Dat resulteert in een zevende plek op de Nederlandse hypotheekmarkt. De grootbanken hebben nog altijd het grootste deel van de hypotheekmarkt in handen. Rabobank, ING en ABN Amro hebben samen een marktaandeel van 63 procent. Dat is een flinke stijging ten opzichte van het marktaandeel van 55 procent dat de grootbanken in het derde kwartaal hadden. 

'Financiële planning is de toekomst, ook voor de hypotheekadviseur'
Opinie

'Financiële planning is de toekomst, ook voor de hypotheekadviseur'

Spraken we eerder met de SEH en NVHP over hun keurmerken en visies op de hypotheekmarkt, ditmaal gaan we het gesprek aan met Rob van den Aker van de Federatie Financieel Planners (FFP). Breed financieel advies heeft de toekomst binnen de sterk digitaliserende samenleving, daar is hij van overtuigd. “De hypotheekadviseur heeft in dát opzicht nog meer dan genoeg bestaansrecht.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.