Trends

Drie dingen om niet te vergeten bij een familielening

19 november 2019 Leestijd ± 3 minuten

Zo vlak voor de feestdagen is het goed om even stil te staan bij de dingen die er toe doen, zoals familie. Is het bijvoorbeeld een goed idee om geld te lenen van je ouders voor de financiering van een woning?

Volgens Mark van Dam van Partners in Planning, kan een familielening zeker een goed idee zijn. Mits je op de juiste dingen let. “Sowieso is de familielening een interessant product voor de hypotheekadviseur,” vindt Van Dam. “Het is absoluut maatwerk, daar moet goed over worden nagedacht. Als je dit zorgvuldig doet, is het een mooi samenspel met de familie, de accountant en de notaris. En het is direct een goed moment om aan je klant te laten zien wat je meerwaarde kan zijn als adviseur. Dat levert vaak ook hele trouwe klanten op.”

Dit zijn de zaken die u volgens Van Dam niet moet vergeten om de familielening zó af te dekken dat de feestdagen ook nog echt gezellig blijven:


1. Het juiste rentepercentage

Wat het juiste percentage is voor de familielening, heeft te maken met een aantal variabelen. De geldlener moet zich natuurlijk terdege bewust zijn van het risico van de lening. In geval van financiële problemen zal de familielening bijvoorbeeld een lagere prioriteit hebben dan de lening bij de bank. Daarom mag het rentepercentage van de familielening best wat hoger liggen. Neem daarbij wel de recente uitspraak mee die de rechtbank Den Haag deed in hoger beroep bij een geschil met de belastingdienst. Daarmee werd bevestigd dat huiseigenaren voor de renteaftrek maximaal mogen rekenen met een hypotheekrente van 4,5%.


2. Check of er een losse schenkingsakte nodig is (en hoe die uitgevoerd wordt)

Om de lasten van de familielening zo laag mogelijk te houden, kan men ervoor kiezen de rente  en de aflossing terug te schenken. Zorg ervoor dat ook deze afspraken goed worden afgedekt in een separate schenkingsakte. Vergeet dan ook niet om goed uit te leggen hoe dit in de praktijk wordt uitgevoerd, zodat niet ineens de hele lening door de belastingdienst gezien wordt als een schenking. Regel bijvoorbeeld dat de aflossing en schenking niet op hetzelfde moment plaatsvinden, om de schijn van een volledige schenking van het leenbedrag te voorkomen.


3. Nooit zonder notaris

Om het écht gezellig te houden aan de kerstdis is het belangrijk om alle afspraken vast te leggen bij een notaris. Natuurlijk kun je online een voorbeeld van een leenovereenkomst downloaden. Inhoudelijk volstaan die vaak prima. Om onduidelijkheden te voorkomen is het echter belangrijk om de notaris erbij te halen. Zeker als er bijvoorbeeld meerdere kinderen in een gezin zijn. Een lening kan via de notaris worden gekoppeld aan het kindsdeel van de erfenis. Dit scheelt een heleboel scheve ogen in de praktijk.

Volgens Van Dam is de familielening een mooi middel in de financiële planning. “Voor veel mensen is dit een soort voorschot op de erfenis, maar dan veel leuker. Ze kunnen bij leven nog zien wat kinderen doen met het geld. En ervan meegenieten. “