Drie dingen om niet te vergeten bij een familielening

09 februari 2023 Leestijd ± 2minuten
Drie dingen om niet te vergeten bij een familielening

Is het een goed idee om geld te lenen van ouders voor de financiering van een woning? Ja maar let wel op 3 dingen.

Een familiebank is absoluut maatwerk en daar moet goed over worden nagedacht. Als je dit zorgvuldig doet, is het een mooi samenspel met de familie, de accountant en de notaris. Bespreek dit wel goed met een onafhankelijke financieel adviseur of leg het als adviseur goed uit aan de klant.

Dit zijn in ieder geval de zaken die niet vergeten moeten worden om de familielening zó af te dekken dat het over de hele breedte gezellig blijft:

1. Het juiste rentepercentage

Wat het juiste percentage is voor de familielening, heeft te maken met een aantal variabelen. De geldlener moet zich natuurlijk terdege bewust zijn van het risico van de lening. In geval van financiële problemen zal de familielening bijvoorbeeld een lagere prioriteit hebben dan de lening bij de bank. Daarom mag het rentepercentage van de familielening best wat hoger liggen.

2. Check of er een losse schenkingsakte nodig is (en hoe die uitgevoerd wordt)

Om de lasten van de familielening zo laag mogelijk te houden, kan men ervoor kiezen de rente en de aflossing terug te schenken. Zorg ervoor dat ook deze afspraken goed worden afgedekt in een separate schenkingsakte. Vergeet dan ook niet om goed uit te leggen hoe dit in de praktijk wordt uitgevoerd, zodat niet ineens de hele lening door de belastingdienst gezien wordt als een schenking. Regel bijvoorbeeld dat de aflossing en schenking niet op hetzelfde moment plaatsvinden, om de schijn van een volledige schenking van het leenbedrag te voorkomen.

3. Nooit zonder notaris

Om het écht gezellig te houden is het belangrijk om alle afspraken vast te leggen bij een notaris. Natuurlijk kun je online een voorbeeld van een leenovereenkomst downloaden. Inhoudelijk volstaan die vaak prima. Om onduidelijkheden te voorkomen is het echter belangrijk om de notaris erbij te halen. Zeker als er bijvoorbeeld meerdere kinderen in een gezin zijn. Een lening kan via de notaris worden gekoppeld aan het kindsdeel van de erfenis. Dit scheelt een heleboel scheve ogen in de praktijk.


Lees ook
Familielening: Wat zijn de regels en hoe hoog mag de rente zijn?
Trends

Familielening: Wat zijn de regels en hoe hoog mag de rente zijn?

Een familielening. Het klinkt gezellig en de regeling lijkt voor beide partijen fiscaal aantrekkelijk. Dat is het ook, zolang je de overeenkomst maar zakelijk benadert. Hoe kunnen de familieleden maximaal profiteren van de familielening zonder dat fiscus dwars gaat liggen?

Opeethypotheek: de grootste voor- en nadelen voor senioren op een rij
Trends

Opeethypotheek: de grootste voor- en nadelen voor senioren op een rij

Sommige ouderen beschikken over een flink vermogen, maar dat zit vaak vast in hun huis. Om dit toch te verzilveren, bestaat er de ‘opeethypotheek’. Hiermee kunnen ouderen de overwaarde van hun huis verzilveren, zonder dat ze hoeven te verhuizen. Maar welke voor- en nadelen kleven er aan de opeethypotheek?

Gluren bij de buren: in Duitsland doen ze één ding sowieso heel slim
Over de grens

Gluren bij de buren: in Duitsland doen ze één ding sowieso heel slim

Wat kan Nederland qua hypotheken nog leren van andere Europese landen? Dit keer kijken we naar het Duitse systeem voor woningfinanciering. Volgens hypotheekadviseur en Duitsland-expert John Bonke is er één ding dat ze daar sowieso heel slim hebben bedacht.

AFM waarschuwt: “Met maatwerk worden de grenzen van verantwoord lenen opgezocht”
De Koplopers

AFM waarschuwt: “Met maatwerk worden de grenzen van verantwoord lenen opgezocht”

De huizenmarkt is oververhit. Hypotheekadviseurs zetten alles op alles om hun klanten aan een hypotheek te helpen en doen steeds meer aan maatwerk. Zdenka van Schaik, Manager Lenen en Sparen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), waarschuwt dat open leennormen niet té ruim geïnterpreteerd moeten worden. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.