Woningmarkt

De woningmarkt in... Zwolle

10 september 2018 Leestijd ± 3 minuten

Dé Nederlandse woningmarkt bestaat niet. Er zijn grote verschillen tussen provincies, gemeenten en zelfs binnen gemeenten. Daarnaast is er natuurlijk de tegenstelling tussen de grote steden en het landelijk gebied. Kop-Munt brengt deze verschillen in kaart. Deze zomer reizen we kriskras het hele land door. Deze week: Zwolle.

De markt in Zwolle is net als in alle grote steden flink overspannen. Veel huizen worden voor de markt uit verkocht. Afgelopen kwartaal stegen de prijzen in Zwolle en omstreken bijna 10 procent ten opzichte van vorig jaar. Deze stijging kwam bovenop enkele jaren van rap oplopende prijzen. Vanaf het dieptepunt in het najaar van 2013 zijn de prijzen 35 procent gestegen.

Deze stijging is erg snel gegaan, vindt makelaar Meindert Zomer. Het resultaat is dat een eengezinswoning voor veel starters onbereikbaar is geworden. De gemeente en marktpartijen hebben afgesproken om de komende jaren 1.000 woningen per jaar te bouwen. Of dat genoeg zal zijn om de krapte tegen te gaan is nog de vraag.

Is de woningmarkt in Zwolle overspannen?

“Ja, zeker. Als ik zie dat huizen die we een paar jaar terug hebben verkocht, nu weer verkocht worden met een verschil van 50.000 tot 100.000 euro, dan vind ik dat wel een heel groot verschil. Starters hebben het vooral moeilijk. Starterswoningen beginnen bij twee ton. Er zijn starters die eigenlijk liever een eengezinswoning willen kopen maar het niet kunnen financieren en dan toch maar kiezen voor een appartement.”

Wat voor wijken doen het goed?

“De oude jarendertigwoningen zijn mega populair. Dat geldt ook voor de nieuwbouwwijken die in de jaren negentig zijn opgezet, waar nog steeds wordt bijgebouwd. De wijk Stadshagen is daar een voorbeeld van. De wat oudere woningen, gebouwd in de jaren zeventig, vind je bijvoorbeeld in Zwolle-Zuid en de wijk Aa-landen. De populariteit daarvan hangt af van de buurt.”

Waar kijken kopers dan naar?

“Als er veel huurwoningen om een koophuis heen staan, dan zijn mensen daar toch niet zo van gecharmeerd. Ik snap het beleid wel dat hier achter zit, ook in nieuwbouw wordt alles door elkaar heen gemixt. Maar als kopers echt een keuze hebben, kiezen ze veel eerder voor een stukje met alleen koop. Omdat het aanbod redelijk laag is, hebben ze echter vaak geen keuze.”

Hoe verloopt het verkoopproces meestal?

“Veel woningen zijn al verkocht voor ze überhaupt op Funda verschijnen. Als je een populair huis online zet, krijgt je heel veel aanvragen voor bezichtigingen. Dan is de keuze houd je een open huis met een inschrijving of ga je losse bezichtigingen plannen? Inschrijving is wel de kortste klap, maar voor kopers niet altijd de leukste manier.”

Er moeten tot 2026 in totaal 6.000 woningen bij komen. Is dat genoeg?

“Ze zijn in de crisis gestopt met bouwen en lopen nu tegen de gevolgen aan. Als de markt zo blijft als die nu is zal het te weinig zijn. Als er meer aanbod zou zijn, zouden kopers meer keuze hebben en wat relaxter op zoek kunnen gaan naar een huis.”