Column

De starter heeft het goed gezien

18 mei 2018 Leestijd ± 2 minuten

 

Beste adviseur,

U zult wel blij zijn geworden van het nieuws twee weken geleden. De overgrote meerderheid van de starters wil onafhankelijk hypotheekadvies. Dat is mooi, want een starter die blij is met uw diensten, zal jarenlang klant blijven.

De angst dat u overbodig zou worden omdat jonge mensen alles zelf online willen regelen, lijkt ongegrond te zijn. Natuurlijk, starters willen zelf de controle hebben en zoeken online alles op over hypotheken, maar voor het afsluiten willen ze uw hulp. Jongeren kunnen het voorwerk zelf, maar ze vinden een hypotheek een te complex product om zelf af te sluiten. Ze willen een check van een professional. Dan kunnen ze rustig slapen.

Maar een paar dagen later was er opeens heel ander nieuws: steeds meer mensen regelen hun hypotheek zelf. Wat is dat nou? Als u de cijfers bestudeert, blijkt de kop sterker dan de inhoud. Inderdaad, het aantal hypotheek doe-het-zelvers is de laatste drie jaar met de helft gestegen, maar dit is nog slechts 9 procent van het totaal aantal huizenkopers in Nederland. De belangrijkste reden dat mensen het zelf willen doen: het scheelt zo 2.000 tot 3.000 euro, zo stelt Hypotheek24, de partij die het nieuws naar buiten bracht. Inderdaad, dat is de factuur die u stuurt.

De feiten blijken zoals wel vaker anders te liggen. Uit onderzoek vorig jaar door Moneyview blijkt dat execution only nauwelijks goedkoper is dan een hypotheek met advies. De belangrijkste reden is dat de competitieve hypotheekmarkt ertoe leidt dat de verschillen in totaalkosten tussen alle partijen niet groot zijn. Met andere woorden, die paar duizend euro die de klant besteedt aan advies krijgt hij over de looptijd van zijn hypotheek terug.  

Mooi om te zien dat de nieuwe generatie huizenkopers die paar duizend euro geen drempel vindt. Ze zien erg duidelijk wat de toegevoegde waarde is van uw advies. Mooi voor u, want de starters van vandaag zijn de oversluiters van morgen. U hoeft zich dus voorlopig geen zorgen te maken dat uw vak uitsterft.

Menno Luiten
Menno Luiten