Column

De pot verwijt de cv-ketel

30 maart 2018 Leestijd ± 2 minuten

Het heeft even geduurd, maar duurzaamheid staat nu echt bij iedereen bovenaan de agenda. De ideeën en maatregelen om onze woningen te verduurzamen volgen elkaar in rap tempo op. Deze week was de cv-ketel aan de beurt. Brancheorganisatie Uneto-VNI, fabrikanten van cv-ketels en milieuorganisaties willen dat de cv-ketel over drie jaar verbannen is.

Of, als je nog een cv-ketel hebt, is dit alleen mogelijk in combinatie met een duurzame warmte-opwekker, zoals een warmtepomp of hybride ketel.
Hoe goed het idee ook is, we lopen al snel tegen een belangrijk praktisch bezwaar aan. De kosten van een cv-ketel zijn ongeveer 2.000 euro, terwijl een warmtepomp 9.000 euro kost en een hybride systeem zo’n 6.000 euro. De drie initiators van het plan, opperen dat dit gefinancierd kan worden met subsidies, of een zogenaamde bouwgebonden lening. Op papier prima ideeën, maar de werkelijkheid zit vaak wat complexer in elkaar. De praktijk leert dat weinig mensen de weg naar subsidies en speciale leningen weten te vinden. Nu al is het mogelijk om 9.000 euro extra te lenen bij je hypotheek, om te investeren in verduurzaming van je woning. Hier maken echter weinig consumenten tot nu toe gebruik van.

Daarbij, hoe duurzaam is het om over drie jaar alle cv-ketels weg te gooien, terwijl ze nog jaren mee hadden kunnen gaan? Het lijkt me efficiënter om mensen te bewegen een moderne HR-ketel aan te schaffen en de ruimte in hun hypotheek te laten benutten voor andere aanpassingen als zonnepanelen en dubbel glas.
Als we onze woningen willen verduurzamen, moeten we het gedrag van mensen veranderen. Dat doe je door positief te stimuleren.  Dat doe je dus niet door ze op kosten te jagen, of zoveel verschillende maatregelen aan te bieden dat ze door de bomen het bos niet meer zien. Daarbij gaat het om het totaalplaatje. Welke maatregel heeft het meeste effect? Stel dat je deze 9.000 euro wel gebruikt en uitgeeft aan een warmtepomp of hybride ketel, dan ben je zo door je geld heen. Je kunt misschien beter een moderne hr-ketel aanschaffen en de extra ruimte in je hypotheek gebruiken voor zonnepanelen of dubbel glas. Dat heeft uiteindelijk veel meer effect dan alleen je hr-ketel vervangen door een warmtepomp of hybride ketel.
We dragen allemaal een beter milieu een warm hart toe, maar dat hart kan ook best worden verwarmd door de huidige hoogrendementsketels. Totdat er een echt betaalbaar alternatief is voor deze ketels, zal het verbieden ervan waarschijnlijk niet tot de gewenste gedragsverandering leiden. Hoe goed het idee ook is.

Menno Luiten
Menno Luiten