Trends

De groene hypotheek: Alleen rentevoordeel voor de ‘happy few’?

21 november 2019 Leestijd ± 2 minuten

Duurzaamheid is en blijft een maatschappelijk hot topic. Mede door de onverminderde aandacht voor klimaatverandering, zijn Nederlanders op zoek naar manieren om hun steentje bij te dragen aan een beter milieu. Hypotheekaanbieders reageren door voordelige, groene hypotheken aan te bieden, maar de eisen zijn streng. Is de groene hypotheek alleen weggelegd voor de allerzuinigste huizen?

Meer voordeel dan alleen de rentekorting

Steeds meer Nederlandse banken en andere hypotheekverstrekkers bieden tegenwoordig groene hypotheken aan. Het bekendste voordeel voor de consument is dat zij korting op de hypotheekrente kunnen krijgen. Hoe duurzamer het huis, des te hoger de korting op de hypotheekrente. Maar is er meer. Veel geldverstrekkers bieden ook rentekorting op leningen voor duurzame investeringen in het huis. Het mes snijdt dus eigenlijk aan vier kanten: korting op de hypotheekrente, lagere energiekosten, een beter milieu én - dankzij de energiebesparende maatregelen - verhoog je ook de verkoopwaarde van het huis. 


Voorwaarden voor een groene hypotheek

De banken en hypotheekverstrekkers stellen zeer strenge eisen aan de huizen om in aanmerking te komen voor een groene hypotheek. Ze eisen vaak een Groenverklaring. Om die te krijgen mag het huis een maximale energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0,26 hebben. De EPC is de index die de duurzaamheid van nieuwbouwwoningen aangeeft. In 1990 was de gemiddelde EPC van de Nederlandse huizen 1. Om de Groenverklaring te krijgen, mag je huis dus maximaal 26 procent van de energie verbruiken die een gemiddelde woning in 1990 verbruikte. 


Niet laten afschrikken door strenge eisen

Een groene hypotheek is voorlopig dus inderdaad alleen weggelegd voor de zeer energiezuinige huizen. In de praktijk komen alleen bepaalde nieuwbouwhuizen in aanmerking. Toch is het belangrijk om de grote groep mensen met een slecht energielabel niet af te schrikken. Juist bij huizen met energielabel G valt relatief eenvoudig veel winst te behalen. Zowel voor de portemonnee, als natuurlijk voor het milieu. Wijs die woningeigenaren dus op de eerder genoemde voordelen en de ruime financieringsmogelijkheden.