Circulair bouwen voor starters

03 augustus 2018 Leestijd ± 3minuten
Circulair bouwen voor starters

Starters hebben het moeilijk op de huidige woningmarkt. Een koopwoning is op veel plekken niet meer te betalen. Huurwoningen zijn, zeker in de Randstad, nauwelijks voor starters beschikbaar. Regelgeving en bouwprojecten verlopen traag. Een verloren startersgeneratie dreigt. Daar hoopt Nezzt, het woonconcept van De Meeuw, iets aan te kunnen doen. 

Circulaire woningen

“Nezzt is een modulair bouwbedrijf en de woningbouwtak van De Meeuw", zegt directeur Bas de Haan. "Wij bouwen circulaire woningen. Dat wil zeggen dat onze woningen kant en klaar uit de fabriek komen en snel kunnen worden geplaatst, maar ook weer te verplaatsen of te retourneren zijn als ze ergens niet meer nodig zijn. Met name dat laatste is een nieuw fenomeen in de woningbouwmarkt”.

Nezzt is drie jaar geleden gestart en de eerste projecten waren voornamelijk voor woningbouwcorporaties. De Haan: “Voor woningbouwcorporaties bouwen wij voornamelijk tijdelijke woningen voor een brede mix van starters: statushouders, studenten en starters op de arbeidsmarkt. Onze woningen kunnen snel de druk verlichten die er voor die groep op de markt is. De eerste vier grote projecten waren in Amsterdam. Daar hebben wij het afgelopen jaar zo’n 200 woningen gerealiseerd. Binnenkort worden er nog 500 opgeleverd. We werken ook nog aan projecten in Almere en Zwolle”.

Moeten de woningen na een aantal jaren weer weg, omdat de grond een andere bestemming heeft? “Dan worden de woningen verplaatst of kan de woningbouwcorporatie ze tegen een vergoeding weer terugleveren aan Nezzt”, aldus De Haan.

Geen containerbouwer

Nezzt kampte in het verleden regelmatig met het stigma van containerbouwer. De Haan: “Dat vinden wij vreselijk. Wij bouwen namelijk geen containers, maar hoogwaardige woningen. En wij zijn een echte specialist in starterswoningen. Kleine maar slimme woningen, die voldoen aan de wensen van de huidige generatie starters. Die wensen wijken echt af van de wensen van de generaties daarvoor. Zo hebben huidige starters behoefte aan multifunctionele ruimtes én zit er veel domotica in onze huizen. Bewoners kunnen alles met hun smartphone bedienen”.

Nu Nezzt een aantal volwassen projecten heeft neergezet, laat zien dat het echt vernieuwt én er steeds meer druk komt op de bouwbranche, krijgen de woningen van Nezzt steeds meer aandacht. “Mensen kijken steeds meer naar alternatieve bouwmethoden. Het effect daarvan is dat wij nu ook bezig zijn met een aantal permanente projecten, ook voor starters. Het voordeel is natuurlijk dat wij enorm snel kunnen bouwen. Wij hebben vaak minder dan de helft van de tijd van een regulier bouwproject nodig”, aldus De Haan.

Ook voor de verkoop

Nezzt begeeft zich ook steeds meer op de particuliere markt. De eerste micro-appartementjes in Almere worden binnenkort opgeleverd en zijn voor de verkoop. De Haan: “Zij blijven daar in principe voor altijd staan, maar dat hoeft niet. Daarnaast zijn we bezig met een aantal experimenten: particulieren die op tiny house-terreinen gaan wonen en met ons hun droomhuis samenstellen. Starters van nu willen nu eenmaal zelf aan het roer zitten en niet te hoge woonlasten hebben. Dat kunnen wij ze bieden”.


Lees ook
De woningmarkt in...de kop van Noord-Holland

De woningmarkt in...de kop van Noord-Holland

Dé Nederlandse woningmarkt bestaat niet. Er zijn grote verschillen tussen provincies, gemeenten en zelfs binnen gemeenten. Daarnaast is er natuurlijk de tegenstelling tussen de grote steden en het landelijk gebied. Kop-Munt brengt deze verschillen in kaart. In twaalf weken reizen we kriskras het hele land door. Deze week: de kop van Noord-Holland.

"Licht consumenten beter voor over ontbindende voorwaarden"
Opinie

"Licht consumenten beter voor over ontbindende voorwaarden"

Huizenkopers zijn slecht op de hoogte van ontbindende voorwaarden, meldde de Hypotheker onlangs. Slechts 70 procent neemt een voorbehoud financiering op in het koopcontract. Het percentage dat een voorbehoud bouwkundige keuring opneemt is zelfs maar 28 procent. VBO Makelaar wil dat de bouwkundige keuring een voorwaarde voor financiering wordt. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie ziet er wel wat in om de notaris eerder in het verkoopproces te betrekken.

MUNT Hypotheken verruimt acceptatiecriteria senioren
Trends

MUNT Hypotheken verruimt acceptatiecriteria senioren

MUNT verruimt de acceptatiecriteria voor ouderen die willen verhuizen van de ene naar de andere koopwoning. Dat houdt in dat MUNT hypotheekaanvragen van consumenten die al pensioen/AOW ontvangen of over maximaal 10,5 jaar de Pensioen/AOW-leeftijd bereiken, toetst op basis van werkelijke lasten. Hiermee wordt de leencapaciteit van deze groep op een verantwoorde manier verhoogd, waardoor zij alsnog naar een nieuwe woning kunnen doorstromen. De werkelijke maandlast van de nieuwe lening moet wel gelijk of lager zijn dan de huidige maandlast. MUNT volgt hiermee het NHG-beleid.​  

"CPO is zeer interessante optie voor starters"
Opinie

"CPO is zeer interessante optie voor starters"

De huizenprijzen blijven fors stijgen. Deze week maakt de NVM bekend dat de gemiddelde verkoopprijs van een huis is gestegen naar een recordniveau van 288.000 euro. Dat maakt het voor starters niet meer realistisch om een bestaande woning te vinden. Wellicht is nieuwbouw met Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) voor hen wél een optie. Eigenaar Jan Walrecht van BIEB bouwen in eigen beheer vertelt wat CPO precies is en in hoeverre het een oplossing kan zijn voor starters.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.