Trends

Circulair bouwen voor starters

03 augustus 2018 Leestijd ± 3 minuten

Starters hebben het moeilijk op de huidige woningmarkt. Een koopwoning is op veel plekken niet meer te betalen. Huurwoningen zijn, zeker in de Randstad, nauwelijks voor starters beschikbaar. Regelgeving en bouwprojecten verlopen traag. Een verloren startersgeneratie dreigt. Daar hoopt Nezzt, het woonconcept van De Meeuw, iets aan te kunnen doen. 

Circulaire woningen

“Nezzt is een modulair bouwbedrijf en de woningbouwtak van De Meeuw", zegt directeur Bas de Haan. "Wij bouwen circulaire woningen. Dat wil zeggen dat onze woningen kant en klaar uit de fabriek komen en snel kunnen worden geplaatst, maar ook weer te verplaatsen of te retourneren zijn als ze ergens niet meer nodig zijn. Met name dat laatste is een nieuw fenomeen in de woningbouwmarkt”.

Nezzt is drie jaar geleden gestart en de eerste projecten waren voornamelijk voor woningbouwcorporaties. De Haan: “Voor woningbouwcorporaties bouwen wij voornamelijk tijdelijke woningen voor een brede mix van starters: statushouders, studenten en starters op de arbeidsmarkt. Onze woningen kunnen snel de druk verlichten die er voor die groep op de markt is. De eerste vier grote projecten waren in Amsterdam. Daar hebben wij het afgelopen jaar zo’n 200 woningen gerealiseerd. Binnenkort worden er nog 500 opgeleverd. We werken ook nog aan projecten in Almere en Zwolle”.

Moeten de woningen na een aantal jaren weer weg, omdat de grond een andere bestemming heeft? “Dan worden de woningen verplaatst of kan de woningbouwcorporatie ze tegen een vergoeding weer terugleveren aan Nezzt”, aldus De Haan.

Geen containerbouwer

Nezzt kampte in het verleden regelmatig met het stigma van containerbouwer. De Haan: “Dat vinden wij vreselijk. Wij bouwen namelijk geen containers, maar hoogwaardige woningen. En wij zijn een echte specialist in starterswoningen. Kleine maar slimme woningen, die voldoen aan de wensen van de huidige generatie starters. Die wensen wijken echt af van de wensen van de generaties daarvoor. Zo hebben huidige starters behoefte aan multifunctionele ruimtes én zit er veel domotica in onze huizen. Bewoners kunnen alles met hun smartphone bedienen”.

Nu Nezzt een aantal volwassen projecten heeft neergezet, laat zien dat het echt vernieuwt én er steeds meer druk komt op de bouwbranche, krijgen de woningen van Nezzt steeds meer aandacht. “Mensen kijken steeds meer naar alternatieve bouwmethoden. Het effect daarvan is dat wij nu ook bezig zijn met een aantal permanente projecten, ook voor starters. Het voordeel is natuurlijk dat wij enorm snel kunnen bouwen. Wij hebben vaak minder dan de helft van de tijd van een regulier bouwproject nodig”, aldus De Haan.

Ook voor de verkoop

Nezzt begeeft zich ook steeds meer op de particuliere markt. De eerste micro-appartementjes in Almere worden binnenkort opgeleverd en zijn voor de verkoop. De Haan: “Zij blijven daar in principe voor altijd staan, maar dat hoeft niet. Daarnaast zijn we bezig met een aantal experimenten: particulieren die op tiny house-terreinen gaan wonen en met ons hun droomhuis samenstellen. Starters van nu willen nu eenmaal zelf aan het roer zitten en niet te hoge woonlasten hebben. Dat kunnen wij ze bieden”.