Bouwkundige keuring graag vóór uitbrengen bod

22 juni 2018 Leestijd ± 2minuten
Bouwkundige keuring graag vóór uitbrengen bod

VBO Makelaars riep onlangs op tot het verplicht stellen van de bouwkundige keuring bij het afsluiten van een hypotheek. De makelaar stelt voor dat hypotheekaanbieders dit onderdeel maken van de documenten die de huizenkoper moet aanleveren als hij een hypotheek aanvraagt.

Volgens VBO is deze maatregel nodig om kopers te beschermen in deze oververhitte markt. Huizenzoekers die de bouwkundige keuring achterwege laten, kunnen nu sneller een bod op een huis uitbrengen dan kopers die dit wel doen. Dat is een ongelijke situatie en geeft een verkeerde prikkel. 

Met de grondgedachte kan ik het best eens zijn. Het lijkt me verstandig dat huizenkopers goed weten waarop ze nu echt een bod doen. Dit lijkt me common sense, want het gaat om dusdanig hoge bedragen dat de koper geen risico mag lopen op een kat in de zak. Bovendien heeft de koper een onderzoeksplicht.

Met twee dingen heb ik wat meer moeite. Ten eerste gaat het verplicht stellen van de bouwkundige keuring door hypotheekaanbieders tot extra administratieve rompslomp leiden. Het is weer een extra document en dit zal ervoor zorgen dat het hypotheekproces alleen maar langer gaat duren, terwijl we dit proces juist efficiënter willen maken.

Ten tweede vraag ik me af of hypotheekaanbieders de juiste partij zijn om deze verplichting in te stellen. Ligt hier niet ook een taak voor de (aankoop)makelaar weggelegd? Wellicht dat deze ervoor moet zorgen dat zijn klant een bouwkundige keuring laat uitvoeren, nog voordat hij een bod doet. Dan weet hij waarop hij biedt. Is het überhaupt niet zo dat een taxatie al veel over de kwaliteit van het pand blootlegt? Ik ben niet voor verplichtstellen, maar als je daarvoor kiest, ligt het in mijn ogen voor de hand om dit te doen aan het begin van het aankoopproces.

Bij dezen kaats ik de bal graag terug. Een bouwkundige keuring kan in veel gevallen verstandig zijn, maar dan wel graag voordat er een bod wordt uitgebracht. En als we het al verplicht willen stellen, waarom laten we het dan de verkoper niet standaard aanleveren?


Lees ook
Maak ondernemersinkomen voor iedere geldverstrekker gelijk
Column

Maak ondernemersinkomen voor iedere geldverstrekker gelijk

Zzp’ers en ondernemers met personeel kunnen steeds gemakkelijker een hypotheek afsluiten. Gelukkig maar, want Nederland telt ruim één miljoen zzp’ers en nog eens meer dan 330.000 ondernemers met personeel. Dat aantal stijgt alleen maar, zzp is here to stay. Toch zijn we er nog niet. Er zijn als het gaat om hypotheken voor ondernemers nog een aantal obstakels te nemen, met name waar het de bepaling van het inkomen betreft.

Erik Ronnes: "Houd maximaal rekening met situatie van starters"
Opinie

Erik Ronnes: "Houd maximaal rekening met situatie van starters"

Een koophuis is op dit moment duurder dan ooit. Uit cijfers van het CBS bleek deze week dat de huizenprijzen in mei voor het eerst boven de piek van augustus 2008 uitkwamen. Voor starters wordt een koophuis steeds minder bereikbaar. Erik Ronnes, sinds 2015 Tweede Kamerlid voor het CDA, houdt zich intensief bezig met de problemen van starters op de woningmarkt. Welke oplossingen ziet hij? En wat is er op korte termijn mogelijk?

Is het nou een adviseur of een verkoper?
Column

Is het nou een adviseur of een verkoper?

Stel je wilt een auto kopen. Niet zomaar een auto, maar de allerbeste. Je hebt een budget van 35.000 euro en stapt de dichtstbijzijnde autodealer binnen. Deze adviseert je de Renault Clio R.S. te kopen, want die auto past helemaal bij je. Fantastisch, deze man heeft er verstand van, dus je koopt de auto. Je loopt naar buiten en kijkt nog even naar de gevel van de dealer. Daar hangt een bord met heel groot de letters ‘Renault’. Heeft hij mij echt de beste auto voor mijn budget verkocht?

Gaat de hypotheekrente stijgen? Zeg het maar…
Column

Gaat de hypotheekrente stijgen? Zeg het maar…

Groot nieuws afgelopen week: de Europese Centrale Bank (ECB) draait over niet al te lange tijd de geldkraan dicht. Ook aan de lage rente komt spoedig een einde. Tot medio 2019 wil de centrale bank deze laag houden, maar daarna zullen de tarieven geleidelijk worden verhoogd. Dit zat er natuurlijk al een tijdje aan te komen, want de stortvloed aan goedkoop geld kon niet eeuwig duren. Grote vraag: wat heeft dit tot gevolg voor de hypotheekrente? Zal deze stijgen en wat voor gevolgen heeft dit?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.