Column

Blij met aflossingsvrij?

20 april 2018 Leestijd ± 2 minuten

Aflossingsvrij is hard op weg om het woord van het jaar 2018 te worden. Je kunt geen (financiële) nieuwssite aanklikken, of je vindt er een artikel over de aflossingsvrije hypotheek. De hypotheekvorm die tot voor kort super-populair was onder huizenkopers, ligt onder vuur.

Een groot deel van de huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek denkt deze niet te kunnen aflossen aan het einde van de looptijd, zo bleek deze week uit een enquete van Vereniging Eigen Huis (VEH). Meer dan een derde van de 1.200 ondervraagde leden van VEH denkt de hypotheekschuld niet te kunnen betalen straks.  Dat betekent dat ze opnieuw een hypotheek moeten afsluiten, terwijl de rente niet meer aftrekbaar is. Hoe dan ook levert dat hogere maandlasten op, terwijl het inkomen waarschijnlijk gedaald is omdat mensen met pensioen zijn. 

Het consumentenprogramma Radar wijdde er vorige week een uitzending aan: “De gevaren van de aflossingsvrije hypotheek”. Alsof het om een product met giftige stoffen gaat. In de uitzending kwam onder meer een echtpaar aan bod dat in de problemen kwam doordat ze hun hypotheek niet konden aflossen aan het einde van de looptijd. Overigens had dit stel een beleggingshypotheek afgesloten, maar was de opbrengst van de beleggingen niet voldoende om volledig af te lossen. Dat is weer een andere kwestie.

Misschien moeten we de olifant in de kamer eens benoemen. Aflossingsvrij is veel te lang niet goed begrepen. In wezen bestaat aflossingsvrij helemaal niet, er moet hoe dan ook een keer afgelost worden. Aflossingsvrij zouden we beter ‘aflossingsuitstelling’ kunnen noemen. Wie een aflossingsvrije hypotheek afsluit, heeft twee mogelijkheden. Of je bouwt tijdens de looptijd van je hypotheek vermogen op, waarmee je de lening aan het einde aflost, of je verkoopt je woning en betaalt met de opbrengst je hypotheek af.

Bij de laatste optie is het fijn als je na de verkoop nog wat geld overhoudt. Daarmee kun je je pensioen aanvullen of gewoon leuke dingen doen op je oude dag. Bij het opbouwen van vermogen is een mooie rol weggelegd voor de adviseur. Hij kan adviseren hoe je dat het beste doet. Mijn boodschap aan mensen die bang zijn dat ze straks hun hypotheek niet kunnen aflossen: loop even binnen bij je adviseur. Hij helpt je uit de brand. 

Menno Luiten
Menno Luiten