Alle hypotheken naast elkaar in de hypotheekvergelijker van Adviesbox

20 december 2017 Leestijd ± 2minuten
Alle hypotheken naast elkaar in de hypotheekvergelijker van Adviesbox

Om te beoordelen wat de meest gunstige hypotheek is voor de klant is de laagste aanvangsrente niet het belangrijkste criterium. Beter is het om te kijken naar de maandlasten bij aanvang en de totale netto kosten over de looptijd, waarbij je rekening houdt met het verloop van de rente gedurende de hele looptijd van de hypotheek. Daardoor kun je ook aspecten als automatische rentedaling en rentemiddeling meenemen. Ook de nieuwe versie van Adviesbox speelt daarop in met de hypotheekvergelijker. Die toetst alle hypotheeklabels over de gehele looptijd op rente, voorwaarden en maximale verstrekking.

Op www.looptijdrente.nl kon het al een tijdje: een vergelijking maken tussen hypotheekverstrekkers, niet alleen op basis van de aanvangsrente, maar ook op basis van de rente gedurende de looptijd. De nieuwe hypotheekvergelijker van Adviesbox, die op 11 december uitkwam, toetst alle hypotheeklabels over de gehele looptijd op maandlasten bij aanvang, totale kosten over de looptijd, rente, voorwaarden en maximale verstrekking. Hiermee kan een vergelijking worden gemaakt die niet op gevoel is gebaseerd, maar door de inzet van een algoritme op cijfers is gestoeld. In plaats van afgaan op intuïtie of veel handmatig rekenwerk, kan de adviseur nu vertrouwen op de rekenkracht van het programma.

Het is mogelijk om alle hypotheeklabels naast elkaar te zetten. “Ik denk dat de productontwikkelaars van hypotheken rekening zullen moeten houden met het feit dat adviseurs steeds betere vergelijkingstools, zoals de nieuwe hypotheekvergelijker, tot hun beschikking hebben om scenario's over de hele looptijd door te rekenen”, verwacht Rob Jansen van Intersoftware, de producent van Adviesbox. “De hypotheekvergelijker houdt ook rekening met automatische rentedaling; de aanbieders met de laagste aanvangsrente komen dan mogelijk toch minder gunstig uit de bus als je de totale looptijd bekijkt.”

Nieuw in Adviesbox is dat ook niet-verpande verzekeringsproducten als overlijdensrisico- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen in het hypotheeklastenoverzicht zijn opgenomen. Daarnaast is het mogelijk om meerdere inkomens uit arbeid in te voeren. “Als iemand twee dagen bij bedrijf A en drie dagen bij bedrijf B werkt, dan wordt met beide salarissen rekening gehouden, aldus Jansen.” Verder bevat Adviesbox een link naar het WOZ waardeloket. Een splitsingsmogelijkheid voor marktwaarde op basis van rente en op basis van LTV is toegevoegd. Ook is de specificatie van Box 3 opgenomen in het fiscale overzicht en kunnen oude HDN-berichten automatisch verwijderd worden.


Lees ook
Huizenbezitter wil automatische daling risico-opslag standaard in hypotheek
Cijfers & onderzoeken

Huizenbezitter wil automatische daling risico-opslag standaard in hypotheek

75 Procent van de huizenbezitters vindt dat hypotheekaanbieders verplicht moeten worden automatisch de risico-opslag in de rente van een hypotheek te verlagen, als er gedurende de looptijd wordt afgelost. Dat blijkt uit onderzoek van MUNT Hypotheken onder 1.082 huizenbezitters. Slechts 15 procent heeft wel eens geprofiteerd van een dalende risico-opslag, terwijl vrijwel elke hypotheek op termijn in een lagere risicoklasse terecht komt doordat er wordt afgelost. Hypotheekbezitters betalen onbewust tot wel tienduizenden euro’s te veel aan rente.

Hoe ziet de hypotheekmarkt er in 2018 uit?
Opinie

Hoe ziet de hypotheekmarkt er in 2018 uit?

De redactie van Kop-Munt vraagt een aantal bekende personen uit de hypotheekwereld om hun vooruitblik te geven op de ontwikkelingen in 2018. Dylan Dresens, directeur Beleid en Ontwikkeling bij het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), bijt het spits af.

Verduurzaming van de woning: isoleren of nul-op-de-meter?
Opinie

Verduurzaming van de woning: isoleren of nul-op-de-meter?

In een vorig artikel gaven Marcel Warnaar, senior wetenschappelijk medewerker bij het Nibud  en Jeroen Pels, manager Hypotheken bij Triodos Bank, hun advies om het hypotheekgesprek direct aan te grijpen om het onderwerp duurzaamheid ter sprake te brengen. Dit keer gaan ze in op de vraag: ga je stap voor stap optimaliseren of kies je direct voor de nul-op-de-meter-woning?

Vernieuwde Figlo Hypotheken biedt adviseurs sneller cijfers en inzicht

Vernieuwde Figlo Hypotheken biedt adviseurs sneller cijfers en inzicht

Deze maand komt Figlo met een verbeterde versie van de vorig jaar uitgebrachte adviesapplicatie Figlo Hypotheken. Snellere risico-inventarisaties en tekort-berekeningen voor de hypotheekadviseur moeten er volgens Marcel Slokkers van Figlo voor zorgen dat het advieswerk voor de hypotheekspecialisten verder wordt gestroomlijnd.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.