Aflossingspijn

27 september 2018 Leestijd ± 2minuten
Aflossingspijn

Groot nieuws afgelopen week: veel mensen met een aflossingsvrije hypotheek komen in de problemen. Ze hebben te weinig gespaard om deze straks aan het einde van de looptijd af te lossen. Gemiddeld komen deze consumenten 68.000 euro te kort.

Het is inderdaad waar dat een aflossingsvrije hypotheek betekent dat je aan het einde moet aflossen. Daar moet de huizenkoper zich bewust van zijn. Toch is het overdreven om in paniek te raken. Ten eerste kun je altijd je huis verkopen als je hypotheek afloopt. Van de opbrengst los je je lening af en van de overwaarde koop je een ander (kleinere) woning, of je gaat huren. 

Ten tweede gaan hypotheekverstrekkers over het algemeen soepel om met de aflossingsvrije hypotheek, zo stelde Reinout van der Heijden, hoofdredacteur van de Geldgids en columnist van De Telegraaf dit jaar op Kop-Munt. Vaak wordt de aflossingsvrije hypotheek verlengd. 

Tot slot wordt er gedaan alsof het gaat over een homogene groep mensen die hun restschuld straks niet meer kunnen betalen, maar dat is natuurlijk niet zo. Iedere situatie is weer anders. Zo zijn er mensen die al van plan zijn om aan het einde van hun hypotheek te verhuizen en zijn er consumenten die een erfenis verwachten waarmee ze kunnen aflossen. Kortom, voor iedere klant is een andere oplossing. Daar komt de adviseur in beeld. Ik ben het dan ook eens met de oproep van Nationale Hypotheekbond om het intermediair te betrekken bij het aflosvrij-dossier.

We moeten er met z’n allen alles aan doen om de consument bewust te maken van zijn hypotheek en de gevolgen hiervan voor de toekomst. Geldverstrekkers moeten daarin samen optrekken met het intermediair. Probleem hierbij is dat het intermediair vaak niet op de hoogte is van de situatie van de klant. Dat komt mede omdat de overdracht van klantdata de laatste jaren niet gemakkelijker is geworden. Als je de consument op het juiste moment met de juiste informatie benadert, zal hij zeker bereid zijn zich te laten adviseren. Uiteindelijk gaat het erom dat je zorgeloos kunt wonen.


Lees ook
Oversluiten? ‘Ouderen hebben veel moeite met de plotselinge aflosverplichting’
Opinie

Oversluiten? ‘Ouderen hebben veel moeite met de plotselinge aflosverplichting’

De lage hypotheekrente spoort veel woningbezitters aan om hun hypotheek over te sluiten. Daarbij krijgen ze wel te maken met complicaties. Zo is het rentetarief op een aflossingsvrije hypotheek bij veel aanbieders hoger dan op een hypotheek waarop wordt afgelost. Daarnaast hanteren veel aanbieders een aflosverplichting op minstens 50 procent van de woningwaarde.

Wie zijn de 14 procent starters die aflossingsvrij financieren?
Opinie

Wie zijn de 14 procent starters die aflossingsvrij financieren?

De aflossingsvrije hypotheek staat sinds een paar jaar in een negatief daglicht. Maar met de huidige lage rente valt een aflossingsvrije hypotheek qua maandlasten vaak flink goedkoper uit dan een annuïteitenhypotheek. Zelfs voor starters die alleen hypotheekrenteaftrek krijgen als ze aflossen, kan het aantrekkelijk zijn om te kiezen voor een, al dan niet deels, aflossingsvrije hypotheek.

‘Nu tijd om energietransitie te versnellen’
Opinie

‘Nu tijd om energietransitie te versnellen’

Veel woningbezitters zeggen dat ze graag energiebesparende maatregelen nemen, maar slechts een klein deel zet de stap ook echt. Dit bleek vorige maand uit onderzoek van adviesbureau IG&H en bevestigde het beeld dat de consument het nog erg moeilijk vindt om zijn rol in de energietransitie te pakken.

De woningmarkt in... Zaandam

De woningmarkt in... Zaandam

Dé Nederlandse woningmarkt bestaat niet. Er zijn grote verschillen tussen provincies, gemeenten en zelfs binnen gemeenten. Daarnaast is er natuurlijk de tegenstelling tussen de grote steden en het landelijk gebied. Kop-Munt brengt deze verschillen in kaart. In twaalf weken reizen we kriskras het hele land door. Deze week: Zaandam en de Zaanstreek.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.