Zorgmarkt verschuift richting direct

10 juni 2016 Leestijd ± 2minuten

Het totaal aantal zorgverzekerden dat wordt bediend door verzekeringsadviseurs, banken, makelaars en volmachten – het indirecte kanaal - ligt dit jaar ruim 1% lager ten opzichte van een jaar eerder.

Dat blijkt uit een onderzoek naar de dynamiek in de zorgverzekeringsmarkt 2016, uitgevoerd door BS Health Consultancy. De instroom van het aantal nieuwe verzekerden via het indirecte kanaal nam dit jaar overigens met ongeveer een kwart, fors meer af ten opzichte van vorig jaar. Doordat de instroom van nieuwe verzekerden kleiner is dan de uitstroom van verzekerden neemt het totaal aantal verzekerden via het indirecte kanaal slechts licht af. Het aantal verzekerden dat is ingestroomd via vergelijkingssites waarvoor door de zorgverzekeraar provisie moet worden afgedragen is dit jaar ongeveer gelijk gebleven.

Stijging budgetpolissen

Ook dit jaar is sprake van een daling van het aantal collectief verzekerden dat een collectiviteitskorting ontvangt. De collectiviteitsgraad is met 1% afgenomen tot 68%. De groei van het aantal individueel verzekerden met een goedkope (internet/budget)polis kan volgens BS Health Consultancy een verklaring zijn voor deze daling. Het percentage zorgverzekerden met een internet/budgetpolis is gestegen van 8% naar 10%. Restitutiepolissen blijven ook populair met 26% van het totaal aantal verzekerden.

Aanvullende verzekeringen

De aanvullende verzekeringen wonnen aan populariteit. Tot vorig jaar was sprake van een jaarlijkse daling van het aandeel verzekerden met een aanvullende verzekering, nu steeg dit aantal met 1% naar 84%. Wel blijft het beeld bestaan dat individueel verzekerden minder vaak een aanvullende zorgverzekering afsluiten dan collectief verzekerden. Van de collectief verzekerden heeft in 2016 circa 90% een aanvullende zorgverzekering. Voor de individueel verzekerden bedraagt dit percentage 72%.

Vrijwillig eigen risico

Het percentage zorgverzekerden dat premiekorting ontvangt, omdat zij hebben gekozen voor een hoger vrijwillig eigen risico is met 11% stabiel gebleven. De eerder ingezette stijging van het aantal verzekerden met een vrijwillig eigen risico lijkt daarmee niet door te zetten.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.