Weinig gemeenten bieden duurzaamheidslening aan

21 december 2017 Leestijd ± 1minuut

Slechts 15,5% van de Nederlandse gemeenten biedt de duurzaamheidslening aan.

De duurzaamheidslening moet woningeigenaren stimuleren om energiezuinige maatregelen te nemen voor hun woning. Kredietbemiddelaar Geldshop bracht in kaart welke gemeenten en provincies de duurzaamheidslening aanbieden.

Slechts 60 van de 388 Nederlandse gemeenten (15,5%) biedt de duurzaamheidslening aan. Gemeenten bepalen namelijk zelf of ze budget beschikbaar stellen voor het aanbieden van de duurzaamheidslening.

Onoverzichtelijk

Geldshop: “Veel gemeenten kiezen, in plaats van de duurzaamheidslening, voor allerlei andere initiatieven en regelingen, waarbij de voorwaarden voor leners minder gunstig kunnen zijn dan bij de duurzaamheidslening. Ook het bestaan van deze initiatieven is vaak onbekend, iets wat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) onderschrijft.

“Omdat het voor inwoners moeilijk is om door de bomen het bos te zien, worden er energieloketten opgericht. Je ziet vaak dat zo’n energieloket een regionale functie heeft. Bij de energieloketten kunnen inwoners terecht met hun vragen. Hier komen de kennis van gemeenten en aanbieders in de regio bij elkaar, aldus Esther Verhoeff, woordvoerder van de VNG.


Lees ook
Waar vind je online onafhankelijke hypotheekinformatie?
Trends

Waar vind je online onafhankelijke hypotheekinformatie?

Driekwart van de Nederlanders oriënteert zich online voor hij een hypotheek afsluit. Dit betekent dat de klant anno 2018 beter voorbereid op een adviesgesprek komt dan twintig jaar geleden. De keerzijde is dat er ook een hoop onbetrouwbare informatie op internet staat en het lastig is om het onderscheid te maken.

‘Adviseurs gaan er soms onterecht van uit dat een hypotheek in box 1 valt’
Opinie

‘Adviseurs gaan er soms onterecht van uit dat een hypotheek in box 1 valt’

Hoe lang heeft een huiseigenaar nog recht op hypotheekrenteaftrek? Het kan door de complexe regelgeving een ingewikkelde vraag zijn. De Vereniging Eigen Huis vermoedt dat adviseurs er fouten mee maken en wil daarom dat de Belastingdienst op aanvraag inzicht geeft.

‘Verruiming NHG-eisen voor senioren is achterstallig onderhoud’
Opinie

‘Verruiming NHG-eisen voor senioren is achterstallig onderhoud’

Het Waarborgfonds Eigen Woningen maakt het makkelijker voor senioren om een andere woning te kopen. Om in aanmerking te komen voor NHG mag de hypotheekaanbieder vanaf half juni toetsen met de werkelijke woonlasten.

Beleggen in een vakantiewoning: wel of geen aanrader?
Opinie

Beleggen in een vakantiewoning: wel of geen aanrader?

Je ziet ze steeds vaker, advertenties met teksten als: ‘Beleggen in een vakantiewoning, met een gegarandeerd rendement van 8 procent.’ Heel wat meer dan de huidige 0,5 procent die je nog op je spaarrekening krijgt. Een prima belegging dus? Of zitten er addertjes onder het gras? “Er zijn wel een paar voorbehouden te maken, voor je een klant een dergelijke belegging adviseert, helemaal als ze er geleend geld voor gebruiken,” constateert financieel planner Ramón Wernsen.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.