Verzekeraars ontwikkelen nieuw cyberbeleid

23 januari 2018 Leestijd ± 2minuten

Volgens Aon zal in 2018 het belang van cyberrisicomanagement verder toenemen. Dit wordt veroorzaakt door de groeiende afhankelijkheid van technologie, strengere eisen aan de bescherming van consumentengegevens en de stijgende waarde van niet-fysieke activa. Verzekeraars zetten in op maatwerk.

Dat valt op te maken uit het Predictions Report 2018, een internationaal trendrapport waarin Aon de belangrijkste cybertrends en –risico’s voor 2018 uitlicht. In reactie op het toenemende belang van cyberrisicomanagement ontwikkelen verzekeraars steeds meer specialistische, op maat gemaakte cyberverzekeringen, stelt Aon vast. Deze producten vervangen op termijn de cyber-gerelateerde onderdelen in algemene verzekeringen.

Vraag naar volledige dekking

“Cybercriminelen richtten in 2017 een ongekende hoeveelheid schade aan", zegt Maarten van Wieren, Managing Director van Cyber Solutions Group bij Aon Nederland. “De toegenomen bezorgdheid over aansprakelijkheden en de financiële en operationele impact van cyberrisico’s zorgen in 2018 voor veranderingen in de verzekeringsmarkt. Organisaties eisen uitgebreidere cyberverzekeringen die de volledige impact van cyberrisico’s dekken. Verzekeraars spelen daarop in.”

Cybersecurity Predictions Report

Het Aon Cybersecurity Predictions Report 2018 beschrijft onder meer de acht belangrijkste cybertrends en –risico’s. Organisaties krijgen in 2018 te maken met een toename van:

  • cyberrisico’s als ondernemingsrisico;
  • interne cyberrisico’s;
  • strengere wet- en regelgeving;
  • IoT-toepassingen als doelwit van cyberaanvallen;
  • gerichte ransomware-aanvallen;
  • meervoudige authenticatie;
  • het opsporen van bugs in ruil voor geld;
  • op maat gemaakte cyberverzekeringen.

Voorspellingen

Aon doet ook een aantal voorspellingen voor 2018. “Gebruikersnamen en wachtwoorden zijn in 2018 niet meer afdoende; hackers en aanvallers weten zelfs fysieke biometrie te omzeilen. Steeds meer organisaties kiezen dit jaar naar verwachting voor meervoudige verificatie. Ook daarbij blijft het van belang om continu de beveiliging te testen en verbeteren. Na de explosieve groei in ransomware-aanvallen in 2016 en 2017 zal het aantal aanvallen in 2018 verder toenemen. Ransomware-criminelen richten zich daarbij steeds nadrukkelijker op kritieke bedrijfsonderdelen en cryptomunten.

Digitale kwetsbaarheden opsporen tegen betaling (‘bug bounty’) wordt in 2018 gemeengoed tot ver buiten de traditionele Tech-industrie. Ook in de retail-, hospitality- en transportindustrie zullen steeds meer organisaties hiervan gebruik gaan maken. Als reactie op de groeiende dreiging van cyberrisico’s ontwikkelen verzekeraars nieuw cyberbeleid. Cyberonderdelen van algemene verzekeringen verdwijnen juist steeds meer uit beeld.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.