Verkoper gaat woningmarkt bepalen

12 april 2017 Leestijd ± 2minuten

Door de strengere inkomensnormen en de verplichting eigen spaargeld in te brengen, zal binnen afzienbare tijd de gemiddelde woningkoper een veertiger zijn. Die voorspelling doet econoom Philip Bokeloh, van het Economisch Bureau van ABN Amro.

Bokeloh is bij het Economisch Bureau van ABN Amro onder meer verantwoordelijk voor de analyse van de Nederlandse huizenmarkt. Onlangs becijferde het CBS overigens al dat de gemiddelde leeftijd van huizenkopers de laatste jaren tot 39 jaar is gestegen.

Die stijging zet dus door, voorspelt Bokeloh. "Jongeren stellen de aanschaf van hun eerste woning uit, terwijl ouderen juist vaker kiezen voor een koopwoning. Ouderen zijn kapitaalkrachtiger dan in het verleden. Naast hun AOW genieten zij vaak nog aanvullend pensioen. Ouderen zijn daardoor minder aangewezen op een huurwoning. Zij kiezen vaker een koopwoning die qua wensen en voorzieningen goed aansluit op hun levensfase. Ook omdat hun huidige woning daar niet altijd meer geschikt voor is. "

Transformatie woningmarkt

De economen van ABN Amro houden vast aan hun verwachting dat de woningprijzen en het aantal transacties dit jaar met 5% zal toenemen. Het Economisch Bureau gaat uit van een stijging van de hypotheekrente in de tweede helft van dit jaar. In combinatie met het krappe woningaanbod zal het woningmarktsentiment getemperd worden. Bokeloh. "Vanwege het hoge aantal verkopen daalt het woningaanbod. Kopers hebben dus minder keus. Omdat woningen steeds sneller van de hand gaan, hebben zij ook minder tijd om te beslissen. De woningmarkt wordt zo een verkopersmarkt in plaats van een kopersmarkt."

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.