Vergeet het testament niet in hypotheekadvies

28 juli 2017 Leestijd ± 2minuten

Miljoenen Nederlanders beschikken niet over een testament. “Hier ligt echt een kansrijke markt voor de hypotheekadviseur. Maar dan moeten ze het testament in het gesprek met de klant wel durven aansnijden”, zegt Henk-Jan Boersma, eigenaar en directeur van Netvice en Erfrechtplan.

Het hypotheekadvies is volgens Boersma dé gelegenheid om het testament ter sprake te brengen. “Als je toch naar de notaris gaat om de akte van de aangekochte woning te laten passeren, regel dan meteen ook het testament. In de praktijk namen de meeste klanten die doorverwijzing echter voor kennisgeving aan. Bij de notaris brengen ze het zelf niet ter sprake en het notariskantoor begint er vaak ook niet over. Doen ze dat wel, dan kom je soms testamenten tegen die zo simpel en plat zijn, dat het niet doet wat het zou moeten doen. Maar bij een testament weet je pas echt of het goed geregeld is als iemand is komen te overlijden. Dan is het te laat.”

Gestandaardiseerd adviesgesprek

Erfrechtplan stelt aangesloten adviseurs een softwaretool ter beschikking waarmee hij - globaal genomen – een testamentadvies kan geven aan particulieren met een vermogen tot maximaal een miljoen euro. Daarboven kom je volgens Boersma in de echte Estate Planning terecht, waar Erfrechtplan zich niet begeeft. De tool houdt dus geen rekening met complexe zaken zoals trusts en bedrijfsopvolgingsregelingen.

Alex van IJsseldijk, Estate Planner en mede-oprichter van Erfrechtplan: “Een adviseur met wft-hypothecair krediet kan prima uit de voeten met onze tool. Maar we hebben ook vanuit de accountancyhoek gebruikers. De scripts waarmee de adviseur met zijn klant door het advies gaat, zijn voorzien van digitale ‘spiekbriefjes’ waarop belangrijke terminologie begrijpelijk wordt uitgediept/toegelicht. Zo weet hij waarover hij praat. In de basis volgt de adviseur bij elke klant hetzelfde pad. Hierdoor ontstaat een gestandaardiseerd gesprek dat door de invoer geïndividualiseerd wordt.”

Landelijke dekking

Erfrechtplan werkt inmiddels samen met 35 adviseurs en 45 notarissen. Een landelijke dekking wordt nog dit jaar verwacht. Met name in de streek Lemmer – Emmeloord en Zwolle – Hengelo is nog volop ruimte voor nieuwe adviseurs. Boersma: “Kies je voor verbreding van het klantadvies, dan voeg je echt iets toe.”

Lees het hele interview met Henk-Jan Boersma en Alex van IJsseldijk gratis in de digitale e-InFinance

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.