Toenemende adviesvraag woningverhuur

24 augustus 2018 Leestijd ± 3minuten

Het begeleiden van mensen bij de financieringsaanvraag voor een verhuurde woning vraagt specialistische kennis van de hypotheekadviseur. Wat de belangrijkste facetten zijn die komen kijken bij het kopen, verhuren en financieren van een woning, vertelt Alex Erlings, directeur Opleidingen bij Hoffelijk.

HBC Break ‘Zo geeft u het beste advies over Woningverhuur!’

De rente op een spaarrekening is laag, huizenprijzen zitten flink in de lift en er is een tekort aan betaalbare huurwoningen. Van de beschikbare huurhuizen stond medio 2017 slechts 1,8% leeg. In 2012 lag het leegstandspercentage in de grote steden nog boven de 5%. De grote vraag naar huurwoningen stimuleert het kopen van een woning voor de verhuur. Bijvoorbeeld voor het huisvesten van studerende kinderen en vanuit beleggingsmotief. De toenemende belangstelling onder consumenten om te beleggen in vastgoed is goed nieuws voor de hypotheekadviseur.

Serieus rendement

Kopers die woningverhuur als belegging zien, kijken vooral naar huurwoningen in het middensegment (vanaf 710 euro). Appartementen dichtbij goede voorzieningen of op een unieke locatie worden als kansrijk gezien. Evenals eengezinswoningen in of rondom stedelijke gebieden.

In Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag is volgens diverse onderzoeken ruimte voor stijgende huurprijzen tot 1.500 euro per maand. In andere steden wordt een stijging tot maximaal 1.200 euro voorzien. We spreken hier dus over serieuze rendementen.

Webinar ins & outs van woningverhuur

Dinsdag 18 september 2018 belicht Alex Erlings in het webinar ‘Zo geeft u het beste advies over Woningverhuur!’ alle ins & outs van woningverhuur. Deze vakinhoudelijke lunchbreak start om 12:00 uur en wordt mogelijk gemaakt door Woonfonds, in samenwerking met de Hypotheek Business Club (HBC-break).
Gratis inschrijven voor de HBC Break kan hier.

Tijdens deze masterclass wordt ingegaan op de belangrijkste facetten die komen kijken bij het kopen, verhuren en financieren van een woning. Zo wordt ingegaan op toegevoegde waarde en verplichtingen die de adviseur heeft bij de advisering van klanten, de eisen die banken stellen aan het financieren van verhuurde woningen, de toepassing van het huurrecht en de fiscale aspecten.

Specifieke verhuurhypotheek

Woonfonds biedt een specifieke financiering aan voor het kopen van een woning voor de verhuur. De maximale hypotheek bij een woning in verhuurde woning staat bedraagt hierbij 70% van de marktwaarde. De netto huuropbrengsten mag de koper tot 80% meenemen voor het berekenen van de leencapaciteit.

Rendementen uit het verleden ...

Voor kopers met een beleggingsmotief is het positief dat de overheid het vergroten van het woningaanbod stimuleert. Daartegenover kan de overheid ook besluiten de huurmarkt verder te reguleren om huurstijging een halt toe te roepen.

Een ander aandachtspunt voor kopers met verhuurplannen is de verschuivende vraag. De vraag naar huurwoningen wordt in stedelijke gebieden nu nog aangewakkerd door vergrijzing en urbanisatie. Maar de vergrijzing kan ook een nadeel zijn als het type woning niet geschikt is. Het aantal gelijkvloerse levensloopbestendige huizen bijvoorbeeld, is in verhouding nog maar beperkt beschikbaar.

(Bron: Woonfonds Kennisomgeving Woningverhuur)

Het bericht Toenemende adviesvraag woningverhuur verscheen eerst op InFinance.


Lees ook
MUNT Hypotheken introduceert gecertificeerde inkomensverklaring voor ondernemers

MUNT Hypotheken introduceert gecertificeerde inkomensverklaring voor ondernemers

MUNT Hypotheken gaat samenwerken met Raadhuys Tax Legal Accounting voor het afgeven van gecertificeerde inkomensverklaringen voor ondernemers. Adviseurs kunnen de benodigde jaarcijfers en aangiftes inkomstenbelasting aanleveren, waarna de Raadhuys-medewerkers binnen vijf werkdagen een gecertificeerde inkomensverklaring aanleveren. MUNT Hypotheken neemt het vastgestelde toetsinkomen één-op-één over. “Ondernemers weten dan met zekerheid van welk inkomen zij uit kunnen gaan bij hun hypotheekaanvraag,” verklaart mr Bas Aartsen van Raadhuys.

Kijk naar Duitsland
Column

Kijk naar Duitsland

Je zou maar jong zijn en op zoek naar een huis. Dat is geen pretje. Afgelopen weken werden er in de media heel wat noodklokken geluid. Starters zijn ontevreden over hun woonsituatie en steeds meer jonge huizenzoekers kunnen geen kant meer op. Soms zijn ze gedwongen om tot in lengte van dagen bij hun ouders te blijven wonen. Kortom, het is een nachtmerrie.

Kopen om te verhuren steeds populairder
Opinie

Kopen om te verhuren steeds populairder

In Nederland zijn zo’n 460.000 huizen gekocht door private investeerders, met als doel deze te verhuren. Op een markt van in totaal 7,6 miljoen woningen misschien nog niet zo heel veel, maar toch wordt buy-to-let ook in Nederland steeds populairder. NIBC Direct richt zich sinds kort met de Investeringshypotheek precies op deze doelgroep.

Blij met aflossingsvrij?
Column

Blij met aflossingsvrij?

Aflossingsvrij is hard op weg om het woord van het jaar 2018 te worden. Je kunt geen (financiële) nieuwssite aanklikken, of je vindt er een artikel over de aflossingsvrije hypotheek. De hypotheekvorm die tot voor kort super-populair was onder huizenkopers, ligt onder vuur.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.