Senioren: ‘Stijging zorgkosten onverantwoord’

06 september 2017 Leestijd ± 2minuten

Verschillende seniorenorganisaties hebben gepikeerd gereageerd op berichten dat zowel de basispremie voor de zorgverzekering als het eigen risico volgend jaar zullen stijgen. Zij vrezen dat velen de premie niet meer kunnen betalen en de zorg gaan mijden.

Verschillende media melden vandaag dat dat de basispremie onder Rutte III met zo’n zes euro per maand zal stijgen. Het eigen risico stijgt naar 400 euro per jaar.

Dat wordt wel gecompenseerd door een hogere zorgtoeslag. In totaal gaat het volgens de bronnen van De Telegraaf om zo’n 130 euro extra per jaar. De helft daarvan, 65 euro, moet mensen met een krappe beurs compenseren voor de gestegen zorgpremie en het eigen risico. De andere helft is door het kabinet vrijgemaakt om hun koopkracht te repareren.

Seniorenorganisatie KBO-PCOB, is niet alleen teleurgesteld, maar maakt zich ook flinke zorgen. De organisatie peilde het scenario van premiestijging recent al onder senioren. “Velen kunnen de zorg dan niet (meer) betalen. Ruim een op de tien senioren heeft vanwege de kosten al eens moeten afzien van een arts- of apotheekbezoek. Vier op de tien senioren geven aan in de problemen te komen als het eigen risico zou stijgen naar 500 euro. Twee op de tien senioren komt in de problemen als ze een onverwachte belastingaanslag van 400 euro moeten voldoen binnen twee weken.”

KBO-PCOB roept formerende partijen zich aan de beloftes die zij tijdens de verkiezingscampagne deden te houden en ervoor te zorgen dat het eigen risico in 2018 niet verder stijgt.

Zorgtoeslag

Ouderenorganisatie ANBO kijkt met argusogen de aankondiging dat de zorgtoeslag wordt verhoogd. “Meer toeslag om hogere zorgkosten te compenseren klinkt mooi, maar de pijn zit ‘m bij mensen met een middeninkomen, die nét iets te veel verdienen voor zorgtoeslag”, zo reageert ANBO-bestuurder Liane den Haan.

Volgens Den Haan laat het plan ook in één oogopslag zien hoe ondoelmatig het ‘toeslagencircus’ is. “Het nieuwe kabinet moet breken met ad hoc-oplossingen en opnieuw naar de financiering kijken. De zorg moet voor iederéén betaalbaar blijven.”

ANBO heeft er eerder voor gepleit om goed te kijken naar de toeslagen en het rondpompen van geld. “De zorgtoeslag is vanaf het begin van het zorgstelsel bedoeld om de veel te hoge nominale premie te compenseren, maar inmiddels krijgt ruim 60 procent van de premiebetalers dat. Dat moet toch anders kunnen.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.