'Schadevrije jaren ook voor partner'

12 juli 2016 Leestijd ± 1minuut

Autoverzekeraars moeten schadevrije jaren niet alleen toekennen aan de hoofdverzekerde, maar ook aan partners of andere regelmatige bestuurders, zo vindt de Consumentenbond. De bond gaat erover in gesprek met het Verbond van Verzekeraars.

ANWB/Unigarant, De Nederlanden van Nu en Generali zijn inmiddels bereid voor één auto ook schadevrije jaren toe te kennen aan levenspartners als regelmatige bestuurder. De meeste verzekeraars weigeren dat nog.

Collectieve regeling onmogelijk

Onder meer ABN Amro, ASR, Ditzo en Univé willen het toekennen van schadevrije jaren aan andere regelmatige bestuurders alleen collectief regelen. Zo’n collectieve afspraak is volgens het Verbond onmogelijk, omdat de contracten worden afgesloten tussen de verzekeraar en de verzekeringsnemer. Volgens de Consumentenbond wil het Verbond modernisering van polissen tegenhouden en verschuilt het zich achter de wet.

Van bezit naar gebruik

“Wij realiseren ons dat dit een beperking is van het huidige systeem”, zegt woordvoerder Rudi Buis van het Verbond. “Zeker nu er een trend gaande is van bezit naar gebruik.” Volgens hem is een nadeel van een versoepeling dat de waarde van schadevrije jaren als risico-indicator vervalt, ‘en daarmee de basis voor het verstrekken van korting op basis van schadevrije jaren’.

Het registratiesysteem moet eerst ook nog worden aangepast, voor het mogelijk is om schadevrije jaren toe te kennen aan partners van verzekerden.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.