Renterisico bij hypotheken beter spreiden

10 september 2018 Leestijd ± 2minuten

Net als met beleggen in aandelen moet je ook bij je hypotheek het renterisico spreiden, zegt financieel planner Ramón Wernsen op kop-munt.nl. “In de praktijk zie je nog heel vaak één rentevasteperiode. Dat heeft ermee te maken dat je dan meer kunt lenen.”

Op tien jaar vast kun je het meeste lenen omdat je de laagste toetsrente hebt, legt hij uit. “Als een deel vijf jaar vaststaat is de toetsrente daarop immers 5% terwijl het voor de andere delen de werkelijke rente is. Dat vind ik ook eigenlijk een heel vreemd iets.”

Wat is een lage rente?

Wernsen stelt dat snel de fout wordt gemaakt dat we denken dat we de toekomst kunnen voorspellen op basis van het verleden. We roepen nu dat de rente is zo laag is, maar dat riepen we in 2005 ook. Wat is laag? Wernsen: “Waarom zou je wedden je op één paard voor iets dat onverwacht is? Stel je zet de hele hypotheek tien jaar vast, wat gebeurt er dan na tien jaar als de rente is gestegen? Net als met beleggen in aandelen moet je ook het renterisico spreiden.”

De oplossing

De oplossing is volgens hem bijvoorbeeld een combinatie van tien jaar vast, vijftien jaar vast en twintig jaar vast. “Het moet natuurlijk alleen nog passen dat de klant nog steeds de financiering kan krijgen. Daarbij kan je wel het trucje toepassen dat je komt tot een rente van 2,01 of 2,51 procent. Doordat je met een iets hogere rente een hogere woonquote hebt, kun je meer lenen. Dat is eigenlijk een fout in het rekensysteem.”

Lees hier het hele betoog van Ramón Wernsen op kop-munt.nl

Het bericht Renterisico bij hypotheken beter spreiden verscheen eerst op InFinance.


Lees ook
‘Ik maak nog steeds propaganda voor rentespreiding’
Opinie

‘Ik maak nog steeds propaganda voor rentespreiding’

Het vooruitzicht dat de rente gaat stijgen stimuleert veel woningbezitters om hun hypotheek over te sluiten. Volgens adviesbureau IG&H was het aantal oversluiters het laatste kwartaal voor het eerst groter dan het aantal starters. De historische lage rente en de vrees om de boot te missen drijft veel woningbezitters om deze stap te maken.

‘Stabilisatie huizenprijzen grote steden, verdere stijging in de randgemeenten’
Opinie

‘Stabilisatie huizenprijzen grote steden, verdere stijging in de randgemeenten’

De huizenprijzen stijgen al sinds eind 2013 en met een plus van ruim 10 procent in het tweede kwartaal is hieraan nog geen einde gekomen. Toch kunnen de huizen niet eindeloos duurder worden. Frans Wittenberg, adjunct-directeur Wonen en Gebiedsontwikkeling van Bureau Stedelijke Planning, verwacht dan ook een stabilisatie van de prijzen.

Minder keuze voor huizenkoper die genoegen neemt met slecht draaiende vve
Opinie

Minder keuze voor huizenkoper die genoegen neemt met slecht draaiende vve

Een slapende vve, een vve zonder onderhoudsplan of opbouwfonds, of met een te kleine maandelijkse bijdrage. Het zijn situaties waarin de vve niet goed functioneert. Door de verplichting dat vve’s moeten sparen voor onderhoud wordt de toestand van de vve ook voor de hypotheekadviseur een belangrijk aandachtspunt.

'Online bieden leidt tot marktevenwicht, niet tot speculatie'
Opinie

'Online bieden leidt tot marktevenwicht, niet tot speculatie'

De huizenmarkt is in grote delen van Nederland oververhit. Het Financieel Stabiliteitscomité van de overheid wil onderzoeken of bepaalde verkoopmethoden speculatie in de hand werken. Een nieuwe verkoopmethode die in opkomst is, is online bieden. De vraag is of dit tot speculatie leidt.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.