Regeldruk raakt onderlinge verzekeraars hard

13 juli 2017 Leestijd ± 2minuten

Er moet wat Chris van Toor, manager Platform Onderlinge Verzekeraars, betreft snel een discussie op gang komen, die er uiteindelijk voor zorgt dat de verzekeringsmarkt pluriform blijft en aanbieders niet door een gebrek aan proportionaliteit het veld moeten ruimen.

Dit schrijft hij in zijn in zijn column in de uitgave Onderling Verzekerd! Met deze speciale en eenmalige uitgave wil het Verbond van Verzekeraars aandacht vragen voor het onderwerp proportionaliteit. Het blad werd deze week bij EFO Paardenverzekering in Heerenveen door Verbondsdirecteur Leo de Boer overhandigd aan Tweede Kamerlid Aukje de Vries (VVD).

De Vries toonde begrip voor het pleidooi van de onderlinge verzekeraars: “Je kunt niet alle risico's oplossen door extra regels in te voeren. Daar geloof ik niet in, regelgeving moet proportioneel zijn. Maatwerk moet mogelijk blijven.”

Solvency II-regelgeving

Meer dan 4.000 Europese verzekeraars, groot en klein, moeten sinds 2016 voldoen aan de Solvency II-regelgeving. Tijdens de voorbereiding en invoering ervan bleek een goede toepassing van proportionaliteit van zeer groot belang. Maar in de praktijk ontbreekt het juist daaraan. “De onderlinge branche zucht onder de zware regeldruk”, meent Van Toor. “Verzekeraars die met recht van spreken aanspraak op proportionaliteit kunnen maken, hebben daar nu onvoldoende ruimte voor. De klachten zijn legio.” Ook gastheer Henk de Jong, directeur van EFO, liet de genodigden vanuit zijn dagelijkse praktijk zien hoe die regels uitwerken voor kleinere verzekeraars.

Verbondsdirecteur Leo De Boer: “Al die regels zijn bedoeld als bescherming van de klant, maar juist door de enorme berg en de hoge kosten van regels lijken we minder tijd dan ooit aan de klant te kunnen besteden. Zo spannen we het paard achter de wagen.”

Onderling Verzekerd!

Een aantal van de eerder genoemde klachten wordt in het blad Onderling Verzekerd! belicht. Onder meer door platformvoorzitter en CEO van Univé Joost Heideman. Hij benadrukt in het coverinterview dat er wat móet gebeuren. “Wij moeten met onze tijd mee en daarbij is proportionaliteit onmisbaar.”

Eenzelfde boodschap heeft voormalig DNB-divisiedirecteur Tom Roos. Hij vertelt in de uitgave dat hij de onderlinge wereld als ‘een groot goed’ heeft leren kennen. En hoewel Roos de hand in eigen boezem steekt en pleit voor meer slagvaardigheid en professionaliteit in de onderlinge sector, breekt ook hij een lans voor meer proportionaliteit.
Foto (Ivar Pel): Leo De Boer (Verbond van Verzekeraars) overhandigt het magazine aan Aukje de Vries (VVD)

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.