Opletten bij financieringsvoorbehoud

09 maart 2016 Leestijd ± 1minuut

De Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners waarschuwt adviseurs alert te zijn op de wijzigingen die geldverstrekkers doorvoeren naar aanleiding van de implementatie van de Europese hypothekenrichtlijn (MCD).

Vooral de termijn van financieringsvoorbehoud in het kader van de hypotheekadvisering aan consumenten is volgens de NVHP een aandachtspunt. Want hoewel volgens vaste jurisprudentie de bewaking van het tijdig inroepen van het financieringsvoorbehoud primair de verantwoordelijkheid is van de consument, blijkt volgens de NVHP uit uitspraken van onder meer de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening dat bijkomende omstandigheden er toe kunnen leiden dat toch de adviseur de verantwoordelijkheid draagt om de consument tijdig te waarschuwen dat binnen de overeengekomen termijn van het financieringsvoorbehoud geen definitieve beslissing zal komen over de aanvraag voor de hypotheek.

Overgangsfase foutgevoelig

Mark Sanders, plaatsvervangend voorzitter van de NVHP: “Los van de aansprakelijkheid zal een goed adviseur als zijn taak zien dat de klant niet in de problemen komt doordat niet tijdig een beroep is gedaan op het financieringsvoorbehoud. Door de wijzigingen in acceptatieprocedures zal het zeker in de eerste fase ook regelmatig voorkomen dat een aanvraag nog in behandeling is op het moment dat het financieringsvoorbehoud is verstreken. Ook dan kan de consument in problemen komen. Immers, er is nog geen afwijzing die een beroep op het financieringsvoorbehoud rechtvaardigt terwijl er ook geen zekerheid is dat de financiering wordt toegekend.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.