Nieuwe, eenduidige methodiek brandinspectie

18 mei 2016 Leestijd ± 2minuten

Verzekeraars, inspecteurs en de installatiebranche hebben gezamenlijk een nieuwe beoordelingsmethodiek opgesteld voor brandrisico's bij elektra. De NTA 8220 moet een einde maken aan de nu nog bestaande onduidelijkheid bij het beoordelen van risico’s.

Tot nu toe verwijzen verzekeraars in de polis vaak naar NEN 1010 of NEN 3140 of eigen inspectiemethodieken. Deze inspectiemethodieken hebben betrekking op de minimale elektrotechnische veiligheid of op de bedrijfsvoering van een installatie. Bovendien gaat het daarbij vooral om elektrocutie en elektromagnetische compatibiliteit; brandrisico komt maar in beperkte mate aan de orde.

NTA 8220 richt zich juist volledig op de brandrisico’s bij elektra. Inspecteur en verzekeraar hanteren zo voortaan dezelfde criteria als het gaat om brandveiligheid. Voor risico's als bedrijfscontinuïteit of werkgeversaansprakelijkheid blijft een verwijzing naar NEN 1010 of NEN 3140 nog wel relevant.

De nieuwe methodiek is vastgelegd in de Nederlandse Technische Afspraak (NTA) 8220:2016 - Beoordelingsmethode op brandrisico's van elektrisch materieel. NTA 8220 beschrijft de brandrisico's en het risiconiveau. Constateert de inspecteur een mankement, dan geeft NTA 8220 aan welke maatregelen hij of zij moet adviseren. De nieuwe methodiek staat onder beheer van het Nederlandse Normalisatie Instituut (NEN).

Nauwe samenwerking

Uneto-VNI (de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche), het Verbond van Verzekeraars en iKeur (platform voor onafhankelijke inspecteurs) hebben nauw samengewerkt bij het opstellen van NTA 8220. De nieuwe NTA 8220 is afgeleid van VIER (Verzekerings Inspecties Elektrische Risico's), een programma dat enkele jaren geleden is opgesteld door iKeur en het Verbond van Verzekeraars.

Inspectiebedrijven die volgens NTA 8220 gaan werken, kunnen waarschijnlijk al volgend jaar gebruik maken van een certificatieregeling. Stichting SCIOS heeft zich namelijk bij de nieuwe brandinspectiemethodiek aangesloten en zal een toegepast kwaliteitssysteem ontwikkelen.

 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.