Modelmatige taxatie is black box

07 augustus 2017 Leestijd ± 2minuten

Bij een hypotheek die maximaal 90% van de koopsom is, mag de woningwaarde worden getaxeerd via een modelmatige taxatie. Maar bij een langdurige oververhitting van de markt, kan deze in 2016 ingevoerde maatregel echter slecht uitpakken voor de woningkoper, schrijft Hans van der Ploeg (VBO).

Volgens de directeur van de brancheorganisatie VBO Makelaar loopt de koper bij een te hoge modelwaarde het risico te veel te lenen zonder volledige dekking van de woning als onderpand. Bij een te lage modelwaarde kan de koper onnodig minder lenen. “De modelwaarde is nooit de huidige marktwaarde, maar ook niet de huidige taxatiewaarde. Gedegen taxatieonderzoek is en blijft noodzakelijk.”

Voor referentie en onderbouwing

Van der Ploeg: “Modelmatige waardes zijn prima voor referentie en onderbouwing van de getaxeerde waarde. Maar de waarde van een individuele woning kan door het gebruik van alleen big data niet nauwkeurig worden bepaald. Een modelmatige waardering gaat immers altijd over een gemiddelde woning. Historische verkoopwaarden maken de individuele aspecten van de woning niet inzichtelijk, ook niet van een rijtjeshuis. Ze zeggen niets over de huidige staat van onderhoud, materiaalgebruik in de woning, de energieprestatie en duurzaamheid van de woning. Zo’n model kan niet eens bevestigen of de te taxeren woning überhaupt nog overeind staat.”

Black box

Bovendien is het proces waarmee bureaus de modelwaarden samenstellen volgens Van der Ploeg volstrekt niet transparant. De AFM en DNB stellen terecht veel eisen aan taxateurs, zegt hij, “maar niemand controleert hoe modelmatige waarden tot stand komen. De instituten die modelmatige waarden leveren, worden op geen enkele manier gecontroleerd of gevalideerd. Dat zijn nu black boxes.”


Lees ook
Fysieke en modelmatige taxatie: complementair of in elkaars vaarwater? Deel 1
Dilemma

Fysieke en modelmatige taxatie: complementair of in elkaars vaarwater? Deel 1

Wie bij een taxatie alleen denkt aan de man die met een schroevendraaier in de kozijnen prikt en puttend uit zijn rijke ervaring een prijskaartje hangt aan een woning, heeft het mis. De modelmatige taxatie, die woningwaardes baseert op big data, is niet meer weg te denken. Voor beide vormen bestaat een markt. Maar wanneer kies je waarvoor? Daarover spreken we met Marcel de Boer, directeur Troostwijk, die als bestuurslid NVM vooral de taxateurs vertegenwoordigt en Rogier van der Hijden van Calcasa, gespecialiseerd in modelwaardetaxaties. In dit deel: waarom zijn beide vormen van taxeren zo belangrijk?

Fysieke en modelmatige taxatie: complementair of in elkaars vaarwater? Deel 2
Dilemma

Fysieke en modelmatige taxatie: complementair of in elkaars vaarwater? Deel 2

Wie bij een taxatie alleen denkt aan de man die met een schroevendraaier in de kozijnen prikt en puttend uit zijn rijke ervaring een prijskaartje hangt aan een woning, heeft het mis. De modelmatige taxatie, die woningwaardes baseert op big data, is niet meer weg te denken. Voor beide vormen bestaat een markt. Maar wanneer kies je waarvoor? Daarover spreken we met Marcel de Boer, directeur Troostwijk, die als bestuurslid NVM vooral de taxateurs vertegenwoordigt en Rogier van der Hijden van Calcasa, gespecialiseerd in modelwaardetaxaties. In dit deel: wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende vormen van taxeren? Naar deel 1

De toekomst van taxaties: “Betrouwbaarheids-indicatie voordeel modeltaxaties” [deel 1]

De toekomst van taxaties: “Betrouwbaarheids-indicatie voordeel modeltaxaties” [deel 1]

Binnen de taxatiewereld wordt er steeds vaker gewerkt met modeltaxaties. Calcasa is een bedrijf dat werkt met een dergelijke toepassing. Hoe waarborgt de organisatie de betrouwbaarheid van het model?

De toekomst van taxaties: “Het taxatiemodel is niet zuiver genoeg” [deel 2]

De toekomst van taxaties: “Het taxatiemodel is niet zuiver genoeg” [deel 2]

Binnen de taxatiewereld volgen ontwikkelingen elkaar razendsnel op. Zo wordt er steeds vaker gewerkt met modeltaxaties. Niet iedereen is voorstander van deze manier van werken. Wat is er precies op tegen?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.