Kifid-loket Rentederivaten MKB jaar langer open

20 december 2017 Leestijd ± 2minuten

Het loket Rentederivaten MKB bij Kifid blijft een jaar langer open, tot en met 31 december 2018.

Kifid: “Dit is op verzoek van de Nederlandse Vereniging van Banken en in goed overleg met MKB Nederland besloten.

Het tijdelijk loket Rentederivaten MKB is open sinds 1 januari 2015. In de afgelopen twee jaar hebben ruim tachtig ondernemers met een rentederivaat zich bij Kifid gemeld met een klacht. In totaal heeft de Geschillencommissie Rentederivaten van Kifid nog 36 klachten in behandeling. “Dit zijn veelal ‘aangehouden’ klachten, omdat de ondernemer nog in afwachting is van het aanbod dat de bank hem moet doen vanwege het Uniform Herstelkader Rentederivaten. Indien het herstelvoorstel niet leidt tot overeenstemming tussen bank en ondernemer, dan kan de ondernemer het geschil voorleggen bij het tijdelijk loket Rentederivaten MKB of ermee naar de rechter gaan.”

Veel klachten geschikt

Kifid heeft in de afgelopen twee jaar 47 klachten van ondernemers over rentederivaten afgesloten. Voor 21 ondernemers heeft Kifid een bemiddelingsresultaat bereikt. “In deze klachten hebben bank en ondernemer samen alsnog een oplossing gevonden. In elf klachten heeft de Geschillencommissie Rentederivaten een uitspraak gedaan. Tegen enkele uitspraken is beroep ingesteld bij de Commissie van Beroep. Vier ondernemers hebben hun klacht tussentijds ingetrokken.

Kleinzakelijke ondernemers

Het tijdelijk Kifid loket behandelt alleen klachten van kleinzakelijke ondernemers: bedrijven met maximaal 50 werknemers en een omzet/balanstotaal van minder dan 10 miljoen euro. Kifid: “De klacht moet betrekking hebben op een rentederivaat afgesloten bij ABN Amro, Deutsche Bank, ING, Rabobank, SNS Reaal of Van Lanschot in het kader van zakelijke kredietverlening en waarvan de looptijd op 1 april 2011 nog niet was geëindigd. De genoemde banken hebben de tijdelijke reglementen over geschillenbeslechting rentederivaten onderschreven en binden zich aan onze uitspraken.”


Lees ook
Verduurzaming van de woning: isoleren of nul-op-de-meter?
Opinie

Verduurzaming van de woning: isoleren of nul-op-de-meter?

In een vorig artikel gaven Marcel Warnaar, senior wetenschappelijk medewerker bij het Nibud  en Jeroen Pels, manager Hypotheken bij Triodos Bank, hun advies om het hypotheekgesprek direct aan te grijpen om het onderwerp duurzaamheid ter sprake te brengen. Dit keer gaan ze in op de vraag: ga je stap voor stap optimaliseren of kies je direct voor de nul-op-de-meter-woning?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.